Seismolog: Kan bli hemska siffror

Jordbävningen i Turkiet är den största sedan 1930-talet. När ett mindre skalv inträffade i regionen för 24 år sedan dog 17 000 människor.
–När man beräknar hur stora skadorna kan bli ser siffrorna hemska ut, säger seismologen Björn Lund.

Byggnader har rasat i staden Adana i södra Turkiet.

Byggnader har rasat i staden Adana i södra Turkiet.

Foto: IHA/AP/TT

Turkiet2023-02-06 08:19

Skalvet i Turkiet och Syrien uppmätte magnitud 7,8. Inte sedan 1939 har ett så kraftig skalv inträffat i regionen. Skalvet var så kraftigt att det även kunde uppmätas i Sverige, i mätstationer från Lund i söder till norr om Torne träsk.

– Det här är ett väldigt stort jordskalv. Magnitud 7,8 har vi inte mer än kanske fyra gånger per år i genomsnitt runt om på jorden, och de allra flesta gånger så inträffar de i sådana zoner att skalvet sker ute till havs, som utanför Japan eller Sydamerika, säger seismologen Björn Lund vid Uppsala universitet.

Tusentals döda

I det här fallet har sprickan gått rakt ned i jorden. Den tektoniska platta som Turkiet utgör trycks på av de afrikanska och arabiska plattorna, vilket gör att mycket rörelse ackumuleras under åren.

Sprickan är omkring 200 kilometer lång och går från kusten upp mot nordost i östra Turkiet.

När friktionen i plattorna inte orkar hålla emot längre frigörs enorma mängder energi.

– I och med att det är på land och många människor i området, så det är nog väldigt stora skador, säger Björn Lund.

När ett skalv med magnitud 7,6 inträffade i Izmit i närheten av Istanbul 1999 omkom 17 000 personer. Skalvet 1939 uppmätte 7,8 och då omkom 32 000 personer.

– Det gör att när man beräknar hur stora skador det kan bli, de siffrorna ser ju hemska ut, säger Lund.

Skalv i månader

Bara några minuter efter skalvet inträffade ett efterskalv på 6,7. Sedan skedde ett tiotal med magnitud över 5. Man kan vänta sig att stora efterskalv fortsätter de närmaste två veckorna. Sedan lär mindre skalv fortsätta i månader.

– Det gör ju att räddningsarbetet blir väldigt farligt. Och för de som kanske sitter fast i ett hus men som inte är så illa skadade, så kan det komma ett efterskalv som gör att huset rasar ännu mer.

Jordbävningen kändes över stora delar av Medelhavsområdet och ned till Cypern.

Syntes i Sverige

Att skalvet kunnat uppmätas i Sverige betyder inte att det har varit möjligt att känna här.

– Det är väldigt tydliga signaler, men våra instrument är oerhört känsliga. Vi på markytan känner inte av de här signalerna, säger Björn Lund.

Alla jordbävningar som är större än magnitud 5–5,5 runtom på jorden kan uppmätas i Sverige, förklarar han.

– Det är inte något konstigt, alla de här stora jordbävningarna som orsakar rejäla skador mäter man upp väldigt tydligt.

Förödande skalv på senare tid

2003 Iran, Bam. Magnitud: 6,6

Jordbävningen i Iran ledde till att minst 26 000 personer miste livet.

2004 Indonesien, Sumatra. Magnitud: 9,1

Jordbävningen i Indiska oceanen på annandagen är i Sverige välkänd på grund av den efterföljande tsunamin som dödade omkring 220 000 personer. Jordskalvet bedöms ha varit det tredje största sedan 1900 och lyfte havsbottnen 15 meter på vissa ställen.

2005 Pakistan, Kashmir. Magnitud: 7,6

I Pakistan blev omkring fyra miljoner hemlösa samtidigt som omkring 85 000 personer omkom. Räddningsarbetet försvårades extra mycket på grund av den bergiga terrängen.

2008 Sichuan, Wenchuan. Magnitud: 7,8

Kina är ett av de länder som historiskt sett drabbats värst av jordbävningar. 2008 miste omkring 87 000 personer livet i Sichuan.

2010 Haiti, Port-au-Prince. Magnitud: 7,0

Jordbävningen i Haiti ledde till stor förödelse. Dödssiffran har varierat men har enligt landets premiärminister angivits till omkring 212 000. Utöver det förlorade många överlevare även sina hem. Det skedde även ett stort antal efterskalv. 2021 drabbades Haiti igen och runt 2 200 människor dog.

2022 Afghanistan, Paktika. Magnitud: 6,0

Över 1 500 människor dog i skalvet och över 200 000 drabbades i skalvet som även nådde nådde Pakistan och Indien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!