Taggad turkisk opposition: Dags för nya tider

Recep Tayyip Edogan har styrt Turkiet i över 20 år. Men oppositionen är segersäker inför söndagens val. Planen ligger klar för att inleda en ny politisk epok – och ge klartecken för Sveriges Natoansökan.
–Allt är färdigt att bara rulla i gång, säger parlamentarikern Onursal Adigüzel.

Onursal Adigüzel är ledamot av Turkiets nationalförsamling för oppositionspartiet CHP.

Onursal Adigüzel är ledamot av Turkiets nationalförsamling för oppositionspartiet CHP.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Turkiet2023-05-13 07:02

Sana söz. Budskapet "Vi lovar er" lyser från ljusblå affischer över hela Turkiet.

Bredvid orden syns en leende Kemal Kiliçdaroglu, ledare för oppositionspartiet CHP och mannen som hoppas bli landets näste president.

– Det vi lovar är att få rätsida på ekonomin, det är vår absolut viktigaste utmaning, säger Onursal Adigüzel, som sitter i landets parlament för CHP.

Han tar emot på sitt kontor i partiets högkvarter i Ankara. Den flotta men något bedagade byggnaden ligger längs en motorled in till huvudstaden. Området domineras av nya skyskrapor, alla byggda av någon av den handfull byggherrar som oppositionen anklagar president Erdogan och hans män för att ha gynnat.

– Korruptionen är en av våra allra viktigaste frågor. Det som skett de senaste 20 åren går att se med blotta ögat – man ser fattigdomen, man ser korruptionen, säger Adigüzel med en gest ut mot gatan.

Allt är färdigt

Erdogan skryter om hur ekonomin blomstrat sedan han kom till makten, men oppositionen attackerar honom för landets skyhöga inflation, som de anser att han har orsakat genom sin politik.

– Vi vet inte hur mycket som är förstört, det går inte ens att gissa sig till. När vi rett ut det får vi gå in mer på detalj om vad som måste göras, säger Onursal Adigüzel.

CHP har en bred koalition i ryggen – sex partier som under namnet Nationella alliansen har presenterat ett detaljerat manifest för vad de vill genomföra under de första hundra dagarna vid makten.

För det krävs inte bara seger i såväl president- som parlamentsval. Den breda koalitionen, där partierna spretar åt många håll, måste också hålla samman. Men Onursal Adigüzel tvekar inte om alliansens styrka.

– Vår ledare går till val på att vi är en koalition. Allt är färdigt att bara rulla i gång, det har alla redan skrivit under på. Visst finns det några små motsättningar, men för alla viktiga ämnen är allt klart, säger Adigüzel.

Bland det klara är att ge klartecken för ett svenskt medlemskap i Nato, en fråga där CHP drillat företrädarna väl.

– Fred hemma ger fred i världen. Vi är förenade i en union, säger Adigüzel och citerar sitt partis grundare Kemal Atatürk.

Videoklipp från köket

38-åringen har suttit i parlamentet sedan 2015, efter att ha inlett sin folkvalda bana i Istanbuls kommunfullmäktige. Och det efter att ha inspirerats av Kiliçdaroglu.

– Jag träffade honom för 15 år sedan och det är tack vare honom som jag blev politiker. Hans sunda förnuft och tankar om insyn i de politiska besluten var avgörande.

Partiet, socialdemokratiska Republikanska folkpartiet (CHP), är landets äldsta och grundades av landsfadern Kemal Atatürk, som på 1920- och 1930-talen moderniserade och sekulariserade spillrorna av det tidigare ottomanska imperiet.

Atatürk styrde landet likt en diktator, men den ledarstilen har den nye – Kemal Kiliçdaroglu – inte tagit efter. I stället för pompösa utspel presenterar han sina visioner med videoklipp inspelade hemma i köket, ett helt vanligt kök utan större lyx.

Tilltalar yngre

Med sin stil har han gett oppositionen ett uppsving, som även den yngre generationen sätter sitt hopp till. Det trots att den 74-årige veteranen arbetat inom den politiska sfären sedan tidigt 1970-tal. Så nära presidentposten som han nu är har han dock aldrig varit.

– Jag är en mycket tålmodig man, har han tidigare sagt till nyhetsbyrån AFP.

Det ser ut att ge resultat. Även om de flesta räknar med att det behövs en andra omgång i presidentvalet visar de sista opinionsundersökningarna inför valet på medvind för oppositionen, som är nära egen majoritet.

— Förändringarna är på väg, nu börjar det, säger Hasan Kostak, partiets distriktsordförande i staden Beyparazi till TT.

– Ni kommer att få se på nya tider.

Bakgrund: Kemal Kiliçdaroglu

Kemal Kiliçdaroglu föddes 1948 i ett litet samhälle i provinsen Tunceli, som nummer fyra i en syskonskara om sju.

Han utbildade sig inom ekonomi i huvudstaden Ankara och tog examen 1971. Därefter jobbade han med redovisning inom finansdepartementet, innan han i slutet av 1990-talet inledde sin politiska karriär.

Sedan 2010 leder Kiliçdaroglu Republikanska folkpartiet (CHP). Han utsågs till partiledare sedan den mångårige ledaren Deniz Baykal avgått till följd av en skandal med en läckt sexvideo.

Kemal Kiliçdaroglu är gift sedan 1974 och har tillsammans med frun Selvi tre vuxna barn.


Fakta: Huvudblocken i turkiska valet

På söndag, den 14 maj, håller Turkiet president- och parlamentsval. Drygt 60 miljoner turkar är röstberättigade. Om ingen presidentkandidat säkrar mer än 50 procent av rösterna den 14 maj kommer en andra runda att hållas den 28 maj.

I parlamentsvalet ska väljare från 87 valdistrikt välja 600 ledamöter till en femårig mandatperiod. Två block kämpar om egen majoritet.

Nationella alliansen, på turkiska Millet ittifaki, består av sex partier.

CHP är störst, grundat av landsfadern Mustafa Kemal Atatürk och betecknar sig traditionellt som sekulärt och socialdemokratiskt. Det näst största oppositionspartiet, Iyi, är nationalistiskt och håller till på högerkanten.

Två partier leds av före detta Erdogan-ministrar. GP, som bildades 2019 av Ahmet Davutoglu, tidigare premiärminister och utrikesminister, samt liberalkonservativa Deva, grundat 2020 av tidigare ekonomiministern Ali Babacan, trolig finansminister om oppositionen vinner.

Dessutom ingår Saadet, ett parti för konservativa muslimer, och liberalkonservativa DP.

Landets fjärde största parti, det prokurdiska HDP, tillhör inte alliansen men uppmanar sina väljare att rösta på Kiliçdaroglu i presidentvalet.

Mot Nationella alliansen står landets största parti AKP, grundat av Recep Tayyip Erdogan, som har regerat i Turkiet sedan 2002.

I Erdogans koalition ingår, utöver hans eget parti, även det starkt nationalistiska partiet MHP samt en rad islamistiska, mindre partier. Sedan den 7 april har de även fått stöd från vänsterpartiet DSP.

Spärren för att komma in i det turkiska parlamentet är sju procent, såvida partiet inte tillhör en större koalition.

I presidentvalet ställer tre kandidater upp. Kampen står mellan Erdogan och Kemal Kiliçdaroglu, vilka båda beräknas få över 40 procent av rösterna vardera. Dessutom ställer en kandidat utan egentlig chans upp: Sinan Ogan som tidigare tillhörde det starkt nationalistiska MHP. I torsdags drog Muharrem Ince, tidigare CHP-politiker som startat sitt eget parti, tillbaka sin kandidatur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!