Turkiet fyller 100: "Tagit oss ur Atatürks skugga"

Turkiet firar hundra år som modern stat. Med stor pompa hyllas landsfadern Kemal Atatürk – och dagens president Erdogan. Två ledare med drag av auktoritär turknationalism. –Jag ser det som en vindlande röd tråd genom republikens historia, säger Turkietkännaren Bitte Hammargren.

Kemal Atatürk, på ett fotografi från 1930.

Kemal Atatürk, på ett fotografi från 1930.

Foto: Pressens Bild/TT

Turkiet2023-10-29 06:55

Högt uppe på en av Ankaras många kullar ligger Mustafa Kemal Atatürks storslagna mausoleum Anitkabir, med panoramautsikt över huvudstaden.

Hit vallfärdar tusentals turkar varje dag för att med vördnad blandad med uppsluppenhet hylla nationens fader.

— Han är vårt allt. Han byggde det land vi lever i och gav oss en framtid, säger Figen Onun till TT efter att ha besökt Atatürks sarkofag, och får medhåll av sina vänner.

Tillsammans har de kommit från Izmir, och de är inte ensamma den här varma dagen, det har bildats kö för att få gå in i de allra innersta rummen.

Den 29 oktober 1923, för precis 100 år sedan, utropade Mustafa Kemal, som han då hette, den självständiga nationen Turkiet. Landet steg ur det osmanska rikets spillror, till stor del tack vare den stolte militären som blev dess första president.

Syns överallt

Det islamiska arvet trycktes ned och sekularismen infördes som en bärande princip i författningen. Med det moderna kom ett ökat stöd för skolor och utbildning, och kvinnors ställning stärktes.

I huvudstaden, liksom resten av det stora landet, är Kemal Atatürk ständigt närvarande, som porträtt eller namn på torg och parker – extra mycket under hela detta jubelår.

Under vårens valrörelse syntes såväl Recep Tayyip Erdogan som utmanaren Kemal Kilicdaroglu från Atatürks parti CHP dessutom på bilder där de klippts ihop med den store ledaren.

Att ses som hans like skadar inte, trots att Erdogan har försökt förminska hans roll under olika faser, som ett medel att vrida om armen på dagens CHP, påpekar Bitte Hammargren.

Tagit oss ur skuggan

För den nation som nu fyller 100 år är förstås inte samma stat som såg dagens ljus i spåren av första världskriget. Och det som syns av Atatürks politik i dag är inget som är unikt turkiskt, säger Mehmet Ali Tugtan, professor i säkerhetspolitik vid Bilgi-universitetet i Istanbul.

— Det som återstår av hans ideologiska kompass är universella saker som att låta sig ledas av vetenskap och förnuft. Det behöver man inte att Atatürk berättar för en, säger han.

— Vi har tagit oss ur Atatürks skugga, en ny generation vid makten har ändrat bilden. Han är vår nations räddare och grundare av republiken, ja, men inte längre den ideologiska guiden att rätta sig efter, säger han.

Inte minst gäller det synen på utrikespolitiken. Till skillnad från Erdogan vände sig Atatürk mot väst och bort från den muslimska världen. Ett utvidgat Nato i norra Europa hade han antagligen inte satt sig på tvären mot, tror Mehmet Ali Tugtan.

Hade inte lyckats i dag?

Men politiken är ändå långt borta vid Anitkabir, där ikonen Atatürk är oantastlig.

– Det var han som byggde våra skolor, han såg framåt. Jag är lärare och det är hans förtjänst att jag kan vara det, säger Alena Ceylan från Antalya.

– Det var rörande att komma hit.

Liknande ord kommer från besökare efter besökare, varav påtagligt många är unga.

– Vi är här för att hylla Kemal Atatürk. Och för att tacka honom, säger 16-årige Fatih Demiroglu, som åker hit varje år tillsammans med sina syskon och föräldrar.

Dagens hyllningar med fyrverkerier, tal och utställningar lär pågå in i sena måndagsnatten. Men hade en ung Atatürk, med sin politik, kunnat lyckas i dag? Bitte Hammargren tror inte det.

— Hans enpartistat hade inte accepterats. Och hans sätt att trycka ned islams roll i samhället hade också varit omöjlig i dag.

Vaktavlösning på Kemal Atatürks mausoleum Anitkabir i Ankara.
Vaktavlösning på Kemal Atatürks mausoleum Anitkabir i Ankara.
Fakta: Turkiet

Utropades som republik den 29 oktober 1923, vilket gjorde att det osmanska riket upphörde.

Under första världskriget ställde sig landet på Tysklands sida för att trygga sig mot arvfienden Ryssland. Efter rikets kapitulation 1918 intog de allierade Istanbul och stora delar av Anatolien, grekiska trupper tilläts ockupera bland annat Izmir.

De sista ockupationstrupperna fördrevs 1922 och sultanen avsattes. I Lausannefördraget 1923 fastställdes landets gränser i stort sett som de ser ut i dag.

Den 29 oktober 1923 utropades Republiken Turkiet med Kemal Atatürk som president.

Republiken skulle vara en modern nationalstat av europeisk modell. En modern författning infördes med allmän rösträtt till ett parlament, men fram till valet 1950 var bara ett parti, Republikanska folkpartiet (CHP), tillåtet.

Militären har flera gånger ingripit i politiken och såväl avsatt som tillsatt ledare. 1980 genomfördes en statskupp ledd av general Kenan Evren. Det första fria valet efter kuppen hölls 1987, under hela 1990-talet styrde kortlivade koalitionsregeringar.

Konservativa Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) har styrt Turkiet sedan 2002. Nuvarande president Recep Tayyip Erdogan var premiärminister mellan 2003 och 2014, då han tog över presidentposten från Abdullah Gül.

Demokratin har stegvis avvecklats i takt med att presidenten har tagit kontroll över – eller stängt ned – i stort sett alla regimkritiska medier.

Med en grundlagsändring 2017 och ytterligare lagändringar och dekret efter omvalet 2018 har Erdogan omformat statsapparaten på ett sätt som i princip innebär att parlamentarismen har ersatts av ett presidentstyre.

Samtidigt har Erdogan och AKP gett islam en alltmer framskjuten plats.

Källa: UI


Fakta: Kemal Atatürk

Kemal Atatürk föddes i Thessaloniki i dagens Grekland 1881, då del av osmanska riket, och hette då bara Mustafa.

Gick från tolvårsåldern i militärskola och stred bland annat i Balkankrigen 1912–1913.

Han hade då anslutit sig till den nationalistiska reformrörelsen ungturkarna, där han tillhörde den inre kretsen när de 1908 tvingade sultanen Abdulhamid II att återinföra parlamentarismen.

Under första världskriget utmärkte han sig främst vid det blodiga slaget vid Gallipoli 1915, där turkiska och tyska styrkor slog tillbaka ententens styrkor.

Efter kriget ledde han från 1919 kampen mot Grekland, och upprättade en nationalförsamling i Ankara. Efter Lausannefördraget 1923 kunde han utropa republiken Turkiet och blev landets president, vilket han förblev till sin död.

Fick 1933 av parlamentet hedersnamnet Atatürk ("turkarnas fader").

Dog den 10 november 1938, 57 år gammal, av skrumplever. 1953 flyttades hans kvarlevor till mausoleet Anitkabir.

Källa: UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!