Turkiet: Pressar USA för eldupphör

USA:s utrikesminister Antony Blinken har träffat sin turkiske motsvarighet Hakan Fidan i Ankara. De har i första hand diskuterat Gazakriget. Turkiet säger sig försöka pressa ett tveksamt USA till att gå med på eldupphör.

Antony Blinken på rullbanan utanför Ankara.

Antony Blinken på rullbanan utanför Ankara.

Foto: Jonathan Ernst/pool/AP/TT

Turkiet2023-11-06 08:47

Antony Blinken landade på flygplatsen Esenboga utanför Ankara vid midnatt, och har på måndagsmorgonen talat med Hakan Fidan.

På agendan stod "situationen i Gaza, regionala frågor och bilaterala relationer", rapporterar nyhetsbyrån Anatolia.

USA arbetar "väldigt hårt" för att få in mer hjälp i Gaza, säger Blinken efter mötet.

– Allt det här är ett pågående arbete.

– Vi är uppenbarligen inte överens om allt, men det finns gemensamma åsikter om några av de aktuella krav som vi arbetar med tillsammans.

Turkiet: Begärde eldupphör

Det är den amerikanske utrikesministerns första resa till Turkiet sedan kriget mellan Israel och Hamas inleddes, efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober.

– Vi har talat med israelerna om vilka åtgärder de kan vidta för att minimera antalet civila offer, säger Blinken enligt nyhetsbyråer.

– Vi är mycket fokuserade på den gisslan som hålls av Hamas, inklusive amerikanerna och vi gör allt vi kan för att få hem dem.

Turkiet signalerar å sin sida att de under mötet pressat USA på eldupphör.

– Minister Fidan begärde ett omedelbart eldupphör i Gaza, säger en diplomatisk källa till AFP, och lägger till att parterna var överens om behovet av att förhindra att civila drabbas i Gaza.

Möter inte Erdogan

Den israeliska militären hävdar att USA håller med Israel om att eldupphör inte är aktuellt förrän Hamas har förintats, rapporterar israeliska medier.

– Amerikanerna säger uttryckligen till oss att de förväntar sig att Hamas inte skall existera efter kriget, säger en högt uppsatt säkerhetskälla enligt nyhetssajten Ynet.

– Därför kan vi inte acceptera humanitära eldupphör som kommer att undergräva offensiven och äventyra våra styrkor.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan befinner sig i nordöstra Turkiet och ska inte träffa Blinken.

I lördags meddelade Erdogan att han brutit all kontakt med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och kallat hem Turkiets ambassadör i Israel för “överläggningar”.

Erdogan har också anklagat väst för att ha förlorat sin moraliska auktoritet.

– De som fällde krokodiltårar för de civila som dödades i kriget mellan Ukraina och Ryssland ser nu tyst på när tusentals oskyldiga barn dödas, sade han i oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!