Turkiska oppositionen enad om presidentkandidat

Oppositionen i Turkiet är åter samlad. Partierna har enats om en gemensam presidentkandidat: Kemal Kilicdaroglu. Därmed stärks president Erdogans utmanare.
–Vårt mål är att föra Turkiet mot välmående, fredliga och lyckligare dagar, säger Kilicdaroglu till sina anhängare.

Kemal Kilicdaroglu, ledare för partiet CHP och oppositionens kandidat. Arkivbild.

Kemal Kilicdaroglu, ledare för partiet CHP och oppositionens kandidat. Arkivbild.

Foto: Burhan Ozbilici

Turkiet2023-03-06 15:40

Den ledande oppositionspolitikern Meral Aksener har valt att återvända till samlingen av oppositionspartier. Beskedet kom efter tre dagars diskussioner och kompromisser mellan de sex partier som ingår i oppositionsblocket.

Den avgörande frågan var vem som skulle vara frontfigur för blocket. På måndagskvällen enades man om Kemal Kilicdaroglu från partiet CHP, traditionellt sekulärt och socialdemokratiskt.

– Kilicdaroglu är vår presidentkandidat, säger Temel Karamollaoglu, en av partiledarna i oppositionsblocket, inför tusentals jublande anhängare i huvudstaden Ankara.

Därmed hade ett oväntat och plötsligt hot om splittring inom oppositionen avvärjts.

Fem vicepresidenter

Huvudpersonen själv säger att koalitionen ska styras i samförstånd och som en del av det gemensamma avtalet lovar han att utse alla de andra fem partiledarna till vicepresidenter, om oppositionen nu vinner valet.

– Vi hade slagits ut om vi hade splittrats, säger Kilicdaroglu.

En enad opposition tros kunna utmana Erdogans Rättvise- och utvecklingsparti (AKP) som länge dominerat turkisk politik. AKP:s ställning har ifrågasatts allt mer i samband med att ekonomin är i kris och den svåra jordbävningen som drabbade Turkiet och Syrien i början av februari.

Splittringen kom därmed olyckligt för oppositionen. Aksener, som leder det nationalistiska Iyi-partiet, lämnade samarbetet i fredags i protest mot hur koalitionen skulle presenteras och – framför allt – vem som skulle leda den.

Men på måndagen meddelade hon att man skulle kunna enas om en lösning, varpå dagen fylldes av möten.

Borgmästare backar

Alla uppges hela tiden ha varit överens om att presidentkandidaten ska komma från det största partiet CHP. Men förslaget att partiledaren Kilicdaroglu skulle vara frontfigur väckte Akseners missnöje.

Aksener och Iyi-partiet uppgav tidigare att de anser honom oförmögen att vinna val och de ville enligt uppgift hellre ville se Istanbuls eller Ankaras borgmästare som företrädare för oppositionen.

Hennes förslag om borgmästarna föll, då båda de föreslagna borgmästarna på måndagen ställde sig bakom den 74-årige Kilicdaroglu.

– Vi har ett val framför oss. Vårt land har inte råd med en sådan här splittring, säger Ankaras borgmästare Masur Yavas.

Under måndagen uppgav även president Erdogan på ett kabinettsmöte att valdagen senare i veckan formellt ska spikas till den 14 maj.

Bakgrund: Valet i Turkiet

Den 14 maj håller Turkiet president- och parlamentsval. Drygt 60 miljoner turkar är röstberättigade. Om ingen presidentkandidat säkrar mer än 50 procent av rösterna den 14 maj kommer en andra runda att hållas den 28 maj.

Landets största parti, AKP, grundat av Recep Tayyip Erdogan, har regerat i Turkiet sedan 2002. Men efter en tid av ekonomisk instabilitet och anklagelser om ett alltmer auktoritärt styre har stödet minskat.

I valundersökningar gjorda efter jordbävningarna skulle Erdogan och hans regeringsunderlag samla omkring 40 procent av rösterna i ett val.

Samtidigt har större delen av oppositionen samlat sig i en bred koalition. Där ingår partier som benämner sig som sekulära, religiösa, nationalistiska och socialdemokratiska.

Det största partiet i oppositionen, CHP, grundat av landsfadern Mustafa Kemal Atatürk, betecknar sig traditionellt som sekulärt och socialdemokratiskt. I de senaste valundersökningarna samlar det drygt 25 procent av rösterna.

Även två av Erdogans tidigare närmaste män ingår i koalitionen: Ahmet Davutoglu, före detta premiärminister och utrikesminister, och Ali Babacan, tidigare vice premiärminister och utrikesminister.

Det näst största oppositionspartiet, nationalistiska Iyi-partiet, samlar nära 15 procent av rösterna.

Landets fjärde största parti, det pro-kurdiska HDP, tillhör inte den stora oppositionens allians – men står långt ifrån Erdogan politiskt och har uttryckt visst stöd för koalitionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!