SvÄrt att nÄ jordskalvsdrabbade i Syrien

Sökande efter överlevande i Turkiet och Syrien trappas ned en vecka efter den vĂ€rsta naturkatastrofen i regionen i modern tid. Över 35 000 döda har bekrĂ€ftats efter jordskalven. Dödssiffran fortsĂ€tter att stiga. Akuta försök görs för att komma fram till rebellkontrollerade omrĂ„den i norra Syrien.

Rasmassor i Antakya i sydöstra Turkiet.

Rasmassor i Antakya i sydöstra Turkiet.

Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Turkiet/Syrien2023-02-13 03:47

MĂ„ndagens officiella uppgifter bekrĂ€ftade att 31 643 mĂ€nniskor har omkommit i Turkiet och 3 581 i Syrien.

DÀrmed Àr katastrofen den dödligaste i Turkiets moderna historia.

Förutom att dödstalet kommer att stiga, meddelade rÀddningsorganisationer att insatser ska koncentreras pÄ att hjÀlpa, stödja och vÄrda dem som överlevt.

RÀddningsinsatser och koordinerade hjÀlpsÀndningar till utsatta omrÄden i Turkiet pÄgÄr, Àven om centralregeringen i Ankara och president Recep Tayyip Erdogan fÄr kritik för att hjÀlpen inte Àr tillrÀcklig.

VÀrre Àr det i Syrien.

Stoppar transporter

VÀrldshÀlsoorganisationen (WHO) vÀntar pÄ slutgiltigt grönt ljus för att slÀppas in med hjÀlpinsatser i rebellkontrollerade omrÄden i norra Syrien. FrÄgan om att nÄ fram behandlas av FN:s sÀkerhetsrÄd i ett extrainkallat möte i New York pÄ mÄndagen.

Syriens auktoritĂ€re president Bashar al-Assad vĂ€nder sig till FN för stöd för uppbyggnad av landet efter jordbĂ€vningen – som drabbar ett land redan svĂ„rt sargat av inbördeskriget.

Enligt FN:s generalsekreterare António Guterres Àr Syriens ledare al-Assad redo att gÄ med pÄ att öppna tvÄ grÀnsövergÄngar mellan Turkiet och de delar i nordvÀstra Syrien som hÄlls av rebellgrupper.

– Detta skulle innebĂ€ra att hjĂ€lp kommer snabbare fram, sade Guterres sent pĂ„ mĂ„ndagen och pĂ„pekade nödvĂ€ndigheten att mĂ€nniskor kan röra sig över grĂ€nsen och att regler för visum underlĂ€ttas.

Men beskedet mottas med viss skepsis, USA:s regering vÀlkomnade beskedet "om al-Assad menar verklighet."

Leverans via flyg

I helgen ankom en stor leverans via flyg till Aleppo i norra Syrien. Med pÄ bistÄndsflyget fanns bland andra Àven WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. Insatserna görs i ett land dÀr ungefÀr hÀlften av vÄrdinrÀttningar inte Àr fullt fungerande i de regimkontrollerade delarna.

OmrÄden som kontrolleras av regimkritiska grupper Àr tveksamma till att slÀppa in hjÀlp pÄ grund av centralmakten i Damaskus.

FN:s humanitÀre chef Martin Griffiths beskriver pÄ sociala medier sin besvikelse över svÄrigheten att hjÀlpa de utsatta i nordvÀstra Syrien:

"Min plikt och vÄr skyldighet Àr att komma tillrÀtta med detta misslyckande sÄ fort vi kan."

FN:s humanitÀra organ Ocha har lyckats ta sig in med material till omrÄdet i helgen.

Stöd till överlevande

Det kommer fortsatta sporadiska uppgifter om att överlevande i rasmassor har kunnat rÀddas efter en vecka. Den statliga turkiska nyhetsbyrÄn Anatolia berÀttar om flera personer som rÀddats, bland dem ett spÀdbarn. Men hoppet att finna fler Àr litet.

DÀremot handlar insatserna om att ge akut stöd till överlevande.

FN varnar för att minst 870 000 mĂ€nniskor Ă€r i akut behov av varm mat i Turkiet och Syrien. Bara i Syrien kan uppemot 5,3 miljoner ha blivit hemlösa efter skalven.

Enligt WHO pÄverkas nÀra 26 miljoner mÀnniskor av katastrofen.

Turkiska myndigheter uppger enligt AFP att över 32 000 personer frĂ„n turkiska organisationer deltar i rĂ€ddningsarbetet tillsammans med omkring 8 300 personer frĂ„n utlandet.

Senaste 30 Ären, antal dödsfall.
Senaste 30 Ären, antal dödsfall.
Fakta: Skalven i Turkiet

Det första och största skalvet skedde klockan 4.17 lokal tid (2.17 svensk tid), natten mot mĂ„ndagen den 6 februari. Dess magnitud har uppmĂ€tts till 7,7 eller 7,8 – och det intrĂ€ffade pĂ„ omkring 18 kilometers djup. Epicentrum var i sydöstra Turkiet, nĂ€ra grĂ€nsen till Syrien. Det var ungefĂ€r 20 kilometer norr om tvĂ„miljonersstaden Gaziantep och strax söder om miljonstaden Kahramanmaras.

Det stora skalvet följdes av mÄnga efterskalv varav flera hade en magnitud pÄ omkring 6. Nio timmar efter det första skalvet, vid lunchtid pÄ mÄndagen svensk tid, skedde ytterligare ett Àn mer kraftfullt skalv. Det hade sitt epicentrum nÄgra mil norr om Kahramanmaras och en magnitud som uppmÀttes till 7,5.

PÄ tisdagsmorgonen uppmÀttes tvÄ skalv med en magnitud pÄ minst 5.

Det starkaste av skalven Àr det kraftigaste som har drabbat Turkiet sedan 1939. Det rapporteras ha kÀnts i sÄvÀl Grekland som Egypten och registrerades Àven av mÀtstationer sÄ lÄngt bort som Sverige och Grönland.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!