Pengarna går via Internationella rödakorskommittén och FN:s katastroffond CERF.
– Det här kommer att ha effekt på marken det handlar om saker som behövs omedelbart, mat, mediciner, plasma, blod, filtar. Allt det som behövs för att rädda liv i den här väldigt svåra situationen, säger biståndsminister Johan Forssell (M) vid en pressträff på tisdagen.
Dessutom har Sverige skickat en mindre grupp experter till Turkiet via EU:s civilskyddsmekanism och det finns en beredskap för att skicka fler.
Hjälper via Nato
Det handlar om personer med expertis inom bland annat it, logistik och administration.
– Vi är mycket glada över att MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har kunnat hantera denna fråga så pass skyndsamt. Myndigheten har en kompetenspool på 1 100 personer som står till förfogande, säger Carl-Oscar Bohlin (M), minister för civilt försvar.
Sverige bistår även Turkiet via försvarsalliansen Nato.
– Under eftermiddagen och kvällen har Sverige fått in en begäran från Nato. Det handlar om 300 familjetält som rymmer fyra till fem personer och ytterligare ett antal större tält, säger Bohlin.
Förutom detta planerar man även att på längre sikt bistå med 1 000 temporära nödboenden av en typ som har använts i Ukraina och som kan rymma uppemot 5 000 familjer.
– De är vinterisolerade och lämpade för den här typen av klimat, säger Bohlin och syftar på rådande väderförhållanden med låga temperaturer i de drabbade områdena i sydöstra Turkiet och nordvästra Syrien.
Tusentals bekräftat döda
I måndags beslutade regeringen att skicka sju miljoner kronor till de drabbade länderna, varav fem miljoner till Turkiet och två miljoner till Syrien.
I Turkiet har antalet döda under tisdagen ökat till 4 544, medan det syriska vårddepartementet rapporterar om 812. Hjälporganisationen Vita hjälmarna uppgav sent på eftermiddagen att minst 900 personer har omkommit i nordvästra Syrien.
Men mörkertalet är fortfarande mycket stort. Hur många som saknas, befinner sig på sjukhus eller kommit bort från sina familjer är oklart.