Koldioxid är en välkänd klimatbov. Men metan får allt mer uppmärksamhet. Det är den växthusgas som står för det näst största bidraget till den globala uppvärmningen.
Metan har större uppvärmande effekt än koldioxid men har mycket kortare livstid i atmosfären. En minskning av metanutsläppen ses därför som ett sätt för världen att köpa sig mer tid för att tackla klimatförändringarna.
Sluten stat
Många riktar nu blickarna mot Turkmenistan, som är en av de allra värsta utsläpparna av metangas. Internationellt växer trycket för att få landet – som leds av diktatorn Serdar Berdymuchamedov och bedöms vara ett av de mest slutna i världen – att städa upp sina föroreningar.
Hittills har andra länder inte höjt rösten nämnvärt för att få den centralasiatiska regimen att skärpa sig. Men inför årets klimattoppmöte COP28 i Förenade arabemiraten ökar de diplomatiska ansträngningarna, rapporterar Bloomberg.
De två petrostaterna Förenade arabemiraten och Turkmenistan har nära band. Och tjänstemän står nu redo att arbeta med Turkmenistan för att tygla dess metanläckor, var budskapet från en emiratisk representant för FN-mötet i ett tal i Dubai nyligen.
– Vi ser det som en enorm möjlighet för Turkmenistan, sade Saamir Elshihabi, chef för energiomställningsfrågor under COP28, och lade till att olja och gas kommer att tas "på största allvar" under klimatkonferensen.
USA har också lyft frågan. Utrikesminister Antony Blinken diskuterade nämligen möjliga sätt att minska metanutsläppen från olje- och gassektorn när han mötte sin turkmenska motsvarighet Rashid Meredov i Washington i april.
Satellitbilder avslöjar
Turkmenistan är inte direkt känt för att dela information till omvärlden – men dess problem syns från rymden.
Förra året läckte landets två främsta fossila bränslefält 4,4 miljoner ton metangas, enligt satellitdata som företaget Kayrros har analyserat för den brittiska tidningen The Guardian. Tillsammans stod de två fälten för utsläpp motsvarande 366 miljoner ton koldioxidekvivalenter, vilket är mer än Storbritanniens totala utsläpp under året.
Att ta itu med läckor från anläggningar som hanterar fossila bränslen är det snabbaste och billigaste sättet att minska utsläppen av metan. Men den turkmenska infrastrukturen är i dåligt skick, enligt experter.
Det kan dock räcka att fixa ventiler och rör för att stoppa stora utsläpp från olje- och gasanläggningar, enligt Kayrros-chefen Antoine Rostand.
– Det är väldigt enkelt att göra, det kostar inget för medborgarna och för producenterna är kostnaden marginell, säger han till The Guardian.