Åtalad 96-åring flydde undan nazirättegång

En 96-årig tidigare sekreterare i det nazityska koncentrationslägret Stutthof skulle upp i rätten på torsdagen – men flydde. Nu har kvinnan, som åtalas för medhjälp till mord på över 10 000 personer, gripits, enligt tyska medier.

Den åtalade kvinnan dök aldrig upp i domstolen.

Den åtalade kvinnan dök aldrig upp i domstolen.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Tyskland2021-09-30 11:09

Kvinnan, som heter Irmgard Furchner, arbetade i lägret mellan juni 1943 och april 1945. Då hon inte dök upp i domstolen i Itzehoe i norra Tyskland utfärdade domaren en arresteringsorder, och på eftermiddagen kunde kvinnan gripas.

Processen mot Furchner är en av de sista i sitt slag, då många vakter och andra anställda i Nazitysklands koncentrations- och förintelseläger i dag är döda. Men nästa vecka inleds en annan rättegång i Neuruppin nordväst om Berlin, där en 100-årig tidigare lägervakt står åtalad, skriver nyhetsbyrån AFP.

Omkring 65 000 judar, polska motståndsmän, sovjetiska krigsflyktingar och andra dog i Stutthof, som ligger i närheten av Gdansk i dagens Polen.

Omkring sex miljoner judar dödades under Nazitysklands folkmord 1933-1945. Även bland annat romer, homosexuella och andra för Hitlerväldet misshagliga personer föll offer för den systematiska utrotningskampanjen, vilket gör det sammanlagda antalet offer för Förintelsen mycket högre.

Den 1 oktober är det 75 år sedan Adolf Hitlers ställföreträdare Hermann Göring och andra ledande nazister dömdes till döden genom hängning vid den första Nürnbergrättegången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!