Bakslag för SPD i omvalet i Berlin – CDU framåt

Tysklands socialdemokrater SPD går mot nederlag i söndagens omval i huvudstaden Berlin, visar vallokalsundersökningar. Kristdemokraterna i CDU blir största parti – vilket öppnar för maktskifte i delstaten efter 20 år.

Utmanaren Kai Wegner i kristdemokratiska CDU firar på partiets valvaka att han verkar få chansen att bilda ett nytt styre i Berlin.

Utmanaren Kai Wegner i kristdemokratiska CDU firar på partiets valvaka att han verkar få chansen att bilda ett nytt styre i Berlin.

Foto: Fabian Sommer/DPA/AP/TT

Tyskland2023-02-12 16:42

– Vi ska få Berlin att fungera igen, säger CDU:s borgmästarkandidat Kai Wegner i ett segertal.

Vallokalsundersökningarna från mediebolagen ARD och ZDF pekar mot att delstatsvalet blir en rejäl framgång för CDU.

Partiet får runt 28 procent av rösterna, mot 18 procent för SPD, enligt prognoserna. De gröna får också 18 procent, följt av vänsterpartiet Die Linke på 13 och nationalisterna AFD på 9.

"Berlinarna är inte nöjda"

Valet är ett omtag på det kaotiska delstatsvalet i Berlin – som utgör ett eget förbundsland – i september 2021. Långa köer, strul med valsedlar och andra missar gjorde att valet ogiltigförklarades i domstol.

Om prognoserna stämmer har CDU ökat med runt 10 procent sedan det ogiltigförklarade valet 2021, medan SPD tappat drygt 3 procent.

– Berlinarna är inte nöjda med hur saker och ting är just nu, säger den sittande borgmästaren, socialdemokraten Franziska Giffey, i ett tal inför sina anhängare.

Valdeltagandet landar på 65 procent, jämfört med 75,4 procent 2021, enligt ZDF.

"Mycket har förändrats"

För den socialdemokratiske förbundskanslern Olaf Scholz har det nya valet pekats ut som viktigt. SPD-toppen Kevin Kühnert har betonat hur stor betydelse den lokala politiska makten har för hur väl landets regering kan driva igenom sina planer.

Redan opinionsundersökningarna inför omvalet spådde att CDU hade chansen att för första gången på 20 år bli största parti i Berlin.

– Mycket har förändrats sedan valet 2021, konstaterar Thorsten Faas, professor i statsvetenskap vid Berlins Freie universität, för AFP.

Franziska Giffey – som leder en koalition mellan SPD, De gröna och Die Linke – har tidigare beskrivit det som en "svår och utmanande situation", inte minst med tanke på omvärldsläget med kriget i Ukraina och energikrisen.

Runt 2,4 miljoner människor är röstberättigade i Berlin.

Bland de viktigaste valfrågorna har skenande hyror, bostadsbrist och skolornas kvalitet varit. Det har också funnits ett stort missnöje med hur stadens administration fungerar, eller inte fungerar, med långa köer för att exempelvis ansöka om äktenskapslicens eller pass.

42 000 valarbetare

Valorganisationen 2021 drabbades av stora logistiska problem delvis beroende på att Berlin Marathon gick samma dag med fulla gator. Valsedlar fastnade i trafiken och människor hade svårt att ta sig fram till vallokaler och valurnor.

Söndagens val – som är det andra tyska delstatsvalet att gå i repris under efterkrigstiden – övervakas av internationella valobservatörer.

Totalt har 42 000 valarbetare mönstrats, 8 000 fler än sist, och vallokalerna har fått extra valsedlar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!