CDU saknar efterträdare till Laschet

CDU:s partiledare Armin Laschet signalerar att han är beredd att lämna plats åt en efterträdare i svallvågorna efter valkollapsen. Men någon sådan finns inte i sikte, konstaterar statsvetaren Rutger Lindahl.

CDU:s partiledare Armin Laschet (tll höger i bild) och förbundskansler Angela Merkel (CDU).

CDU:s partiledare Armin Laschet (tll höger i bild) och förbundskansler Angela Merkel (CDU).

Foto: Martin Meissner/AP/TT

Tyskland2021-10-07 21:43

Laschet, som på torsdagskvällen sade att han vill kalla till en ny partidag där det framtida ledarskapet ska diskuteras, antyder att han är villig att avgå som partiledare.

Men så länge regeringsbildningen pågår kan han han inte kliva åt sidan. Någon klar efterträdare som partiledare och kanslerkandidat finns nämligen inte, säger Rutger Lindahl, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Där tror jag att CDU har en huvudvärk. Just nu tror jag att det är väldigt oklart.

Krävs intern genomlysning

Bekymren växer för konservativa CDU, som i unionen tillsammans med bayerska CSU gjorde ett historiskt dåligt val och som för närvarande står utanför de pågående förhandlingarna mellan den så kallade trafikljuskoalitionen: Socialdemokraterna, De gröna och liberala FDP.

Lindahl säger att hela den efterfrågade sonderingsrundan inom partiet troligtvis kommer att ägnas åt att se vad det är för typ av organisation som partiet ska bli och vem som ska kunna leda organisationen framåt.

– Först därefter tror jag att man kommer börja vaska fram kandidater till partiledarposten. Det krävs en rejäl intern genomlysning av partiet ned på medlemsnivå

Förbereder oppositionsposition

Vad gäller den pågående regeringsbildningen ser det dystert ut för en så kallad Jamaicalösning, där CDU/CSU, De gröna och FDP skulle ingå.

– CDU har fått ordentligt med kritik för den första sonderingen med De gröna och liberalerna. Om CDU/CSU får en ny chans att förhandla så måste det skötas på ett mer effektivt sätt, säger Lindahl.

Men han påpekar också att Laschet saknar entusiasm, att han i stället har börjat tala om att verka i opposition.

– Det framstår som att man börjat förbereda sig för en tid i opposition. Och den tiden kommer att behöva ägnas åt att ta reda på hur väljare och sympatisörer vill att partiet ska se ut och vilka frågor som ska prioriteras.

Att CDU inte har fostrat, eller under förbundskansler Angela Merkels (CDU) tid tillåtits fostra, tillräckligt många skarpa partiledarkandidater kan möjligtvis tolkas som en anledning till den rådande krisen i partiet, enligt Lindahl.

– Det kommer att solka historiken om Merkel som partiledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!