Färgfilmen var glömd när Merkel tog farväl

Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel (CDU) avtackades formellt med militärparad, musik och eget tal på torsdagen. Samt låten "Du glömde färgfilmen".

Tysklands avgående förbundskansler tar farväl till makten i ett tal framför försvarsdepartementet i Berlin.

Tysklands avgående förbundskansler tar farväl till makten i ett tal framför försvarsdepartementet i Berlin.

Foto: Odd Andersen/poolfoto via AP/TT

Tyskland2021-12-02 22:14

Den traditionella ceremonin för en regeringschef, en så kallad Grosser Zapfenstreich, kantades av musik som Merkel delvis själv valt. Förutom den stora tyska sångerskan Hildegard Knefs "Det ska regna röda rosor" (då Merkel fick ett fång), hade förbundskanslern oväntat också valt artisten Nina Hagens "Du hast den Farbfilm vergessen" – Du glömde färgfilmen – som avskedssång.

Den tidiga punkartisten släppte låten redan 1974, och liksom Merkel har Hagen ett förflutet i det forna Östtyskland.

– Låten var en höjdpunkt under min ungdom, sade Merkel.

– Det råkar också vara så att sången utspelas i min tidigare valkrets (de tidigare svensktrakterna Rügen och Greifswald i Vorpommern vid Östersjöns kust).

Men hennes avsked fylldes också av allvar, då hon varnade för att hat och våld legitimeras för att människor ska uppfylla sina egna intressen.

– Då måste demokratin sätta gränser, sade hon i sitt tal.

Budskapet var riktat mot ytterkrafterna i tysk politik – som det främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland (AFD). Om det var ett av Merkels sista beslut, eller om det tagits i konselj var outsagt – men AFD var inte bjudet till ceremonin.

Angela Merkel firades med parad.
Angela Merkel firades med parad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om