IS-anhängare döms för folkmord på yazidier

Livstid för folkmord. Det blev den unika domen mot en ung irakier som ställts inför rätta i Tyskland för brott mot den yazidiska minoriteten.

Taha, till vänster, inför domen i Frankfurt på tisdagen.

Taha, till vänster, inför domen i Frankfurt på tisdagen.

Foto: Frank Rumpenhorst/pool/AP/TT

Tyskland2021-11-30 12:01

Det är första gången en sådan dom klubbas för så allvarliga brott under terrorrörelsen IS förföljelse av yazidier i Irak.

29-åringen som namngetts som Taha svimmade när domen mot honom lästes upp. Förutom folkmord är han skyldig till brott mot mänskligheten med flera andra krigsbrott, enligt domstolen.

Brotten ska ha begåtts efter att han anslutit sig till IS 2013. Mannen döms bland annat för att tillsammans med sin fru, som tidigare i höst dömdes till tio års fängelse, ha låtit en femårig yazidisk flicka som makarna köpt som slav dö av törst ute i solen. Flickans mor, även hon utsatt för slaveri av paret, överlevde och vittnade i rättegången.

"Det här är det domslut varenda yazidier och alla folkmordsöverlevare hoppats på.", säger Natia Navrouzov, jurist och medlem i den icke-statliga organisationen Yazda, som samlar bevis över IS brott mot yazidier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!