Jätteakvariet brast – hundratals fiskar dog

Vatten motsvarande 10 000 badkar och över 1 000 tropiska fiskar forsade ut när världens största runda akvarium exploderade i Berlin på fredagsmorgonen. Hundratals fiskar har dött – men tiotals har kunnat räddas.

Bråte som spolats ut på gatan framför hotellet i Berlin.

Bråte som spolats ut på gatan framför hotellet i Berlin.

Foto: Christoph Soeder/DPA/AP/TT

Tyskland2022-12-16 08:59

"Jättechock i Berlin: Megaakvariet i Dom Aquaree har uppenbarligen exploderat!" skrev den tyska tabloidtidningen Bild på morgonen.

– Hela sängen skakade, säger en äldre hotellgäst, rapporterar Tagesspiegel.

– Jag trodde det var en jordbävning.

Larmet kom 05.43, vilket var tur i oturen – många av hotellets rum vetter mot det stora utrymme där akvariet stod, men vid den tiden var få människor i rörelse i hotellet. Gäster som väcktes av smällen har lagt ut bilder och filmer, tagna från rummen, på nätet.

Enligt polisen är det fortfarande oklart vad som fick akvariet att explodera, rapporterar AFP. Det har tronat mitt i det tidigare SAS-hotellet Radisson mitt i den tyska huvudstaden.

Vattencylindern rymde ungefär 1,5 miljoner liter vatten och innehöll tusentals fiskar av över femtio olika tropiska arter, enligt Guinness rekordbok.

Några av fiskarna från akvariet har kunnat räddas, uppger räddningstjänsten enligt AFP.

– Vi lyckade hitta fiskar som fortfarande levde – de var på platser där vatten hade samlats, säger en talesperson till lokala medier, och uppger att tiotals fiskar kunnat räddas.

Två personer uppges ha skadats lindrigt.

Sedan akvariet byggdes för runt 20 år sedan ingick det i undervattenskomplexet Sea Life, som är en stor turistattraktion. Akvariets yttre skal var tillverkat av fyra gigantiska sjok akryl.

En fisk som spolats ut framför hotellet.
En fisk som spolats ut framför hotellet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!