Ryss i rätten för Sverigekopplad mordplan

En rysk man står inför rätta i Tyskland anklagad för att ha planerat ett lönnmord på en regimkritisk tjetjen. Måltavlan är bror till en man i Sverige som har attackerats på ett liknande sätt. Syftet med mordplanen tros ha varit att skrämma brodern till tystnad.

Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov misstänks ligga bakom planer på att mörda en tjetjensk regimkritiker i Tyskland. Dennes bror attackerades härom året i Sverige. Arkivbild.

Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov misstänks ligga bakom planer på att mörda en tjetjensk regimkritiker i Tyskland. Dennes bror attackerades härom året i Sverige. Arkivbild.

Foto: Musa Sadulayev/AP/TT

Tyskland2022-06-15 14:00

Åklagarsidan i rättegången i München anför att den ryske mannen fick en order av den tjetjenska regimen under första halvåret 2020. En person från den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrovs säkerhetsapparat sägs ha försett honom med det "logistiska" i förberedelserna för att den oppositionelle tjetjenen Mochmad Abdurachmanov skulle mördas.

Den åtalade mannen ska sedan dels ha spionerat på Abdurachmanov och dels ha hållit i skjutövningar tillsammans med den person som hade fått i uppdrag att genomföra själva mordet.

Motivet till angreppet var delvis att skrämma Mochmad Abdurachmanovs bror till tystnad, enligt de tyska åklagarna.

Man med hammare

Brodern Tumso Abdurachmanov är en tjetjensk bloggare som lever i exil i Sverige. Han attackerades i sitt hem i Gävle av en man med hammare år 2020. Han lyckades dock övermanna angriparen, som i en blodig video tvingades erkänna att han skickats från Moskva. Gärningsmannen, en rysk man i 30-årsåldern, dömdes till tolv års fängelse och utvisning från Sverige. En kvinna dömdes till ett kortare straff för medhjälp till mordförsök.

Säkerhetspolisen har bedömt att angriparen sannolikt har kopplingar till Tjetjeniens säkerhetstjänst och att motivet var politiskt. En person som den dömde angriparen sade hade gett honom ordern häktades i sin frånvaro.

Precis som i det fallet misstänker de tyska åklagarna att den person som skulle genomföra mordet i Tyskland hade tvingats till det med hot.

Domstolsförhandlingarna väntas pågå åtminstone fram till och med december.

Tjetjen mördades

Relationerna mellan Tyskland och Ryssland har varit kyliga en längre tid, även före Ukrainakriget.

I december dömdes en rysk man till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl en tjetjensk man med kopplingar till tjetjenska rebellgrupper i en park i centrala Berlin, mitt på ljusa dagen. Mannen bedömdes ha agerat på order från Moskva och underrättelseuppgifter som offentliggjorts visar att han sannolikt hade kommit till Tyskland under falsk identitet.

Fakta: Dåd mot regimkritiker

Attacken mot Tumsu Abdurachmanov i februari 2020 i Gävle hade föregåtts av minst tolv attacker mot tjetjenska regimkritiker i exil i Europa, flera med dödlig utgång.

Människorättsorganisationer har pekat ut Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov som högst ansvarig för dåden.

Den 30 januari 2020 dödades bloggaren Imran Alijev – med 135 knivhugg – på sitt hotellrum i Lille i Frankrike, och i juli samma år sköts en välkänd kritiker av regimen ihjäl i Wien i Österrike.

I augusti 2019 sköts separatisten Zelimchan Changosjvili ihjäl i en park i Berlin mitt på ljusa dagen.


Fakta: Tjetjenien

Autonom republik i Kaukasus, i den sydvästra Ryska federationen.

Har uppskattningsvis 1,3 miljoner invånare (2014).

Skådeplats för två separatistiska krig mot den ryska centralmakten. Efter Sovjetunionens upplösning 1991/1992 bröt separatister loss delrepubliken. Svaret blev det första Tjetjenienkriget 1994–1996, samt ett andra krig 1999–2009.

Under dessa förhållanden utförde tjetjenska terrorister också en rad uppmärksammade dåd, såsom gisslandramat på en teater i Moskva 2002 och i en skola i Beslan 2004.

2003 fick Tjetjenien den ryskstödde presidenten Achmad Kadyrov, som hade bytt sida från separatisterna. Han mördades efter ett halvår. 2007 tillträdde hans son Ramzan Kadyrov på posten.

Ramzan Kadyrov är Moskvatrogen och har delrepubliken i ett hårt grepp. Hans styre anklagas för omfattande brott mot mänskliga rättigheter och korruption.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!