– Vad gäller energiförsörjningen i Tyskland så är de tre sista kärnkraftverken endast relevanta för elproduktion, och bara för en liten del, säger Scholz, och tillägger, syftande på om reaktorernas livslängd kan förlängas:
– Visst, det kan vara vettigt.
Uttalandena gjordes då kanslern besökte företaget Siemens Energy i Mülheim an der Ruhr. Han inspekterade där en turbin som beskrivs som avgörande för gasledningen Nordstream 1:s fortsatta drift. Ryssland har strypt gasleveranserna med hänvisning till att turbinen har varit på service i Kanada, men Scholz anklagar Moskva för att problemet inte är löst nu. Turbinen är startklar nu, och kan levereras så fort ryssarna hör av sig, menar han.
Frågan om kärnkraftens framtid är intensivt debatterad i Tyskland, liksom i Sverige. Det officiella beskedet från regeringen har hittills varit att ett "stresstest" av det nationella elnätet ska göras, och att ett definitivt beslut fattas därefter.
Men Scholz sits försvåras också av att regeringspartierna är oeniga. Efter Fukushima-olyckan i Japan 2011 beslutade Tyskland att lägga ner all atomkraft, men landets beroende av fossil rysk energi gör att många nu ser den linjen som ohållbar.