Scholz och Macron överens om djup enighet

Tysklands nyblivne förbundskansler Olaf Scholz inleder sina personliga, internationella kontakter med grannlandet Frankrikes president Emmanuel Macron. Ledarna för EU:s stormakter konstaterade att deras syn på världen stämmer överens sinsemellan.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Foto: Thibault Camus/AP/TT

Tyskland2021-12-10 05:00

Markeringen var både storpolitisk och personlig: Macron hälsade Scholz som "käre Olaf", medan Scholz duade presidenten med det informella "tu", när de två sammanstrålade i Elyséepalatset i Paris.

Detta är inte att ringakta då formalitet i tilltal är norm i de två länderna.

Men vänskapen var också ett sätt att visa en samlad front, inom EU och gentemot en omvärld där de fransk-brittiska relationerna fryser och där konflikterna i Belarus och i östra Ukraina har stor bäring i Berlin.

Tilltro till Europa

– Vi har en önskan att våra två länder samverkar; och vi delar en bestämd tilltro till Europa – vilket jag i och för sig visste – vilket vi kommer att behöva de närmaste månaderna och åren, sade Macron enligt franska AFP.

Det innebär inte att de två länderna kommer att ha samsyn i samtliga frågor. Tyskland har traditionellt varit frugalt i till exempel EU:s budgetförhandlingar. Scholz var tidigare vice förbundskansler och finansminister i Angelas Merkels regering, och hans svar tydde inte på någon kraftig kursändring.

– Vi talade om att försöka bibehålla tillväxten, som har fått hjälp genom återhämtningsfonder, sade Scholz, men lade till:

– Vi behöver samtidigt arbeta för soliditet i våra finanser. Det är i sig ingen motsättning.

Två dagar efter tillträde

Socialdemokraten Scholz inledde sin internationella rundresa bara två dagar efter maktskiftet i Tyskland.

Efter Paris, som traditionsenligt är den tyske förbundskanslerns första mål, väntar Bryssel.

Scholz träffar där sin landsmaninna Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande. Scholz träffar också rådsordföranden Charles Michel, bland annat för att förbereda nästa veckas EU-toppmöte.

Slutligen ska han hålla samtal med Nato-chefen Jens Stoltenberg för att understryka försvarsalliansens betydelse för tysk, europeisk och transatlantisk säkerhet, enligt nyhetsbyrån AFP. Natos huvudkontor är beläget i Bryssel.

På lördag tar Scholz emot Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) i Berlin, där hon utöver bilaterala överläggningar ska hålla tal på tyska Socialdemokraternas (SPD) kongress.

Scholz valdes i onsdags till ny förbundskansler efter Angela Merkel, som kliver av efter sexton år vid makten. Socialdemokraten har tidigare varit finansminister i Merkels regering och innan dess bland annat borgmästare i Hamburg.

Fakta: Olaf Scholz

Född 1958 i Osnabrück.

Advokat sedan 1985.

1998 valdes Scholz in i förbundsdagen, där han satt till 2001 och därefter igen från 2002 till 2011, med ett kort uppehåll för att vara inrikesminister i delstaten Hamburg. Under tiden i förbundsdagen bland annat inpiskare i SPD-gruppen (2005–2007) och vice gruppledare (2009–2011).

Mellan 2007 och 2009 arbetsmarknads- och socialminister.

Mellan 2009 och 2018 vice partiledare för socialdemokratiska SPD.

Från 2011 borgmästare i Hamburg, en position som Scholz hade till 2018.

I mars 2018 blev han Tysklands finansminister och vicekansler i Angela Merkels regering.

Valdes formellt till Tysklands förbundskansler den 8 december 2021.

Källa: Tyska finansdepartementet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!