Scholz om Nato: Lär lösa sig snart

Tyskland jobbar intensivt för att Sverige och Finland snabbt kan komma med i Nato. Det lär lösa sig snart, intygar förbundskansler Olaf Scholz och Ulf Kristersson i Berlin. –Det innebär en stor vinst för hela Europas säkerhet, säger Scholz.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz tar emot statsminister Ulf Kristersson (M) i Berlin.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz tar emot statsminister Ulf Kristersson (M) i Berlin.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Tyskland2023-03-15 14:36

Den tyske förbundskanslern tog emot Sveriges statsminister i ett kyligt Berlin, med militär pompa och ståt, där Bundeswehrs musikkår spelade bägge länders nationalsånger.

– Snart är det vår, konstaterade Ulf Kristersson (M), när han vid sitt första besök i Tyskland som statsminister tog Olaf Scholz i hand.

Snart är Sverige också välkomnat i värmen som Tysklands allierade inom Nato, är de två förvissade om.

– Vi har gjort allt vi kunnat för att bistå dem så att de kan gå med så snart som möjligt, säger förbundskansler Scholz vid en gemensam pressträff efter en stunds överläggningar ledarna emellan, dock utan att gå in närmare på hur Tyskland har gjort detta.

"Förberedda på det"

Rysslands anfallskrig i Ukraina stod högst på dagordningen vid Scholz och Kristerssons onsdagsmöte. Strax innan Kristersson anlände till kanslerbyggnaden i centrala Berlin stod det dock klart att Finlands president Sauli Niinistö ska resa till Turkiet och att Turkiet då kan komma att ratificera Finlands ansökan, men inte Sveriges.

– Vi är förberedda på den situationen, säger Ulf Kristersson, som redan vid en pressträff i Stockholm på tisdagen hade sagt sig se att saker rörde sig i den riktningen.

I de diskussioner som har förts sedan förra sommaren har det skett stora framsteg, slår den svenske statsministern fast. Kristersson hoppas att det landar i ett ratificeringsbeslut efter det kommande valet i Turkiet.

– Det är ingen hemlighet att vi föredrar att vi ratificeras samtidigt, för att göra hela resan hand i hand. Men vi har också uttryckt att varje land inom Nato fattar sina egna ratificeringsbeslut och vi har full respekt för det.

Inget nytt om vapen

Scholz och Kristersson betonade båda de stora likheterna mellan Sverige och Tyskland. Länderna samarbetar nu under devisen "grönare, säkrare, friare".

När det gäller säkerheten så tackar Sveriges statsminister den tyske förbundskanslern för dennes "ledarskap" i frågan om vapenleveranser till Ukraina. Tyskland gav efter viss tvekan och en intern kursomläggning klartecken för exporter av moderna stridsvagnar av tysk modell till den ukrainska militären.

– Det ledarskapet är ett viktigt steg även för oss. Låt mig betona att jag är glad över Tysklands stöd för Sveriges och Finlands ansökningar till Nato, inte minst i form av säkerhetsgarantier, både på kort och lång sikt, säger Ulf Kristersson.

Ukraina har i ett nästa steg begärt bland annat stridsflygplan, för att kunna understödja ordentliga motoffensiver. Några nya samordnade leveranser gavs det inga besked om.

– Det här är ett samarbete mellan många länder och som ni kan förstå är vi ännu upptagna av det, säger Scholz, som understryker att det ännu är mycket som ska till för att befintliga vapenförsändelser ska komma på plats och i bruk.

Statsminister Ulf Kristersson togs emot under formella former av Olaf Scholz och tyska Bundeswehrs musikkår.
Statsminister Ulf Kristersson togs emot under formella former av Olaf Scholz och tyska Bundeswehrs musikkår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!