Härvan kretsar kring en svindel i miljardklassen, som av oppositionspolitiker beskrivits som det kanske största skattebrottet i Tyskland genom tiderna.
De så kallade cum-ex-affärerna, som ägde rum under förbundskansler Olaf Scholz (SPD) tid som borgmästare i Hamburg, är en form av avancerat skattefiffel som grovt förenklat går ut på att lura myndigheter att man har rätt att få tillbaka skatt på en aktieutdelning som egentligen aldrig betalats in.
Huruvida Scholz har någon verklig roll i härvan är oklart. Men 2016, då han var Hamburgs borgmästare, träffade Scholz styrelseordföranden för Warburg Bank, som är djupt insyltad i cum-ex-skandalen. Kort därpå drog delstatens skattemyndighet enligt tidningen Der Spiegel tillbaka en fordran om nära 50 miljoner euro i skatt – pengar som krävts tillbaka då de ansågs utbetalda på felaktiga grunder, men som man plötsligt avstod från att kassera in.
Någon koppling har inte kunnat beläggas, men förfarandet har väckt misstankar om otillbörliga påtryckningar, vilket Scholz bestämt förnekar. Även Warburg Bank slår ifrån sig anklagelserna.
Åklagare tittar nu närmare på Scholz e-post från den här tiden, enligt Hamburger Abendblatt.
Stora partibidrag
En faktor som har gett ytterligare näring åt misstankarna om oegentligheter är att banken enligt Der Spiegel under 2017 skänkte 38 000 euro till en SPD-avdelning i Hamburg som företräddes av Scholz partikollega Johannes Kahrs, då ledamot i förbundsdagen.
Kahrs har de senaste dagarna hamnat i blåsväder, sedan myndigheterna hittat över 200 000 euro i kontanter i ett bankfack som tillhör honom. Varifrån pengarna kommer är oklart. SPD-politikern, som innan han lämnade förbundsdagen 2020 hade stort inflytande bland annat genom sin plats i budgetutskottet, har hittills valt att tiga.
– Allt mer i det här går inte ihop. Det är väldigt oklart var Kahrs har fått tag på pengarna, och i vilken utsträckning Hamburgs socialdemokrater har tjänat på det här, säger CDU-ordföranden i Hamburg Christoph Ploss till Der Spiegel, och kräver att Scholz själv kommer ut på banan.
– Olaf Scholz behöver förklara sig, instämmer förbundsdagsledamoten och partikollegan Thorsten Frei i en intervju med Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).
Kallad till utskott
Medhåll kommer även från vänsterpartiet Die Linke, som också det är i opposition.
– Jag förväntar mig fullständig transparens av Johannes Kahrs, också vad gäller tiden efter det att han lämnade förbundsdagen (2020), säger gruppledaren Dietmar Bartsch.
Om inte förr så måste Scholz bryta tystnaden senast den 19 augusti, då han är kallad till ett särskilt utredningsutskott i Hamburgs delstatsparlament. Vid tidigare utfrågningar har kanslern sagt sig inte komma ihåg detaljerna kring sina samtal med bankordföranden. Han försäkrar dock via sin talesperson att han inte har något att dölja.
Frågan är nu om den allt mer högljudda kritiken från oppositionen kan hjälpa Scholz att minnas.