Två av tre tyskar: Avgå, Laschet

Efter katastrofvalet ökar pressen på tyska Kristdemokraternas Armin Laschet. Två av tre tyskar vill att han avgår, enligt en ny mätning. I helgen väntas samtal mellan flera av de partier som kan tänkas ingå i nästa tyska regering.

CDU-ledaren Armin Laschet är hårt ansatt.

CDU-ledaren Armin Laschet är hårt ansatt.

Foto: Martin Meissner/AP/TT

Tyskland2021-10-01 08:15

Inte i något val sedan tyska förbundsrepubliken grundades 1949 har Kristdemokraterna (CDU/CSU) fått ett sämre resultat i ett val: 24,1 procent.

Misslyckandet är skäl nog för CDU-ledaren Armin Laschet att lämna sitt uppdrag som partiordförande, anser 66 procent av tyskarna i en färsk mätning av public service-bolaget ARD. Endast 23 procent svarar nej på frågan. Ännu mer plågsamt för Laschet är att hela 60 procent av CDU-sympatisörerna anser att han bör avgå.

Tog över i maktvakuum

Laschet tog över ordförandeskapet i CDU i januari i år, i det maktvakuum som uppstått sedan förbundskansler Angela Merkel 2018 lämnat ledarposten. Merkels efterträdare Annegret Kramp-Karrenbauer kastade in handduken efter ett drygt år präglat av partistrider, där "AKK" inte lyckades ta kommandot. Inte heller Laschet har lyckats ena det tyska folkpartiet, som slits mellan ett mittenorienterat läger och en konservativ falang som vill se en tydlig högergir i både värderingsfrågor och den ekonomiska politiken.

Efter ett dåligt tajmat skratt under ett besök i ett område hårt drabbat av sommarens översvämningskatastrof störtdök både Laschet och CDU i opinionen. Valresultatet blev sedan något bättre än bottennoteringarna på 19-20 procent i mätningarna. Men:

– Vi har ett resultat som jag för några månader sedan inte hade kunnat föreställa mig i mina värsta mardrömmar, konstaterade den kristdemokratiske näringsministern Peter Altmaier dagen därpå, enligt tyska medier.

Två möjligheter

Socialdemokratiska SPD blev valets segrare, med ett resultat på 25,7 procent. Det är dock inte självskrivet att partiets kanslerkandidat Olaf Scholz faktiskt blir den som efterträder Merkel då hon går i pension efter sexton år vid makten, då han först måste sy ihop en regeringskoalition.

I praktiken finns två möjligheter: en SPD-ledd så kallad trafikljuskoalition med näringslivsvänliga FDP och De gröna, eller en kristdemokratiskt ledd så kallad Jamaicakoalition, med samma två partnerpartier.

De flesta bedömare tror att det första alternativet är det mest sannolika. Det är också favoritalternativet för drygt hälften av tyskarna – 51 procent anser att en trafikljusregering är den koalition som i högst grad skulle innebära en nystart för Tyskland, mot bara 18 procent för Jamaica, enligt ARD:s Deutschlandtrend.

Sonderingssamtal i helgen

En nyupplaga av den så kallade stora koalition ("Groko") med kristdemokrater och socialdemokrater som styrt Tyskland under tolv av de senaste sexton åren är också en möjlighet, men den bedöms vara mer eller mindre politiskt omöjlig.

I helgen träffas förhandlingsdelegationer för de inblandade partierna för sonderingssamtal.

Fakta: Armin Laschet

Armin Laschet är ministerpresident (regeringschef) i Nordrhein-Westfalen (NRW), Tysklands folkrikaste delstat, och partiledare för CDU. Han var också CDU/CSU:s gemensamma kanslerkandidat i förbundsdagsvalet.

Född 1961 i Aachen.

Tog juristexamen 1987. Utbildade sig därefter till journalist, och arbetade på frilansbasis för bland annat bayersk tv.

1994 valdes Laschet in i förbundsdagen, där han satt till 1998. Året därpå tog han i stället plats i Europaparlamentet (till 2005).

Från 2005 delstatspolitiker i NRW, både som lantdagsledamot och minister.

2012 blev Laschet ordförande för CDU:s mäktiga delstatsdistrikt NRW och en av flera viceordförande för CDU på riksplanet.

Sedan 27 juni 2017 ministerpresident i NRW.

Valdes till CDU:s ordförande den 16 januari 2021.

Källa: Land Nordrhein-Westfalen.


Fakta: Tyska valresultatet

SPD: 25,7 procent

CDU/CSU: 24,1 procent

De gröna: 14,8 procent

FDP: 11,5 procent

Die Linke: 4,9 procent

AFD: 10,3 procent

Källa: Der Bundeswahlleiter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!