Tysk chefsvirolog: Pandemin är över i Tyskland

Pandemin i Tyskland är över och har övergått till en endemi, säger landets ledande virolog Christian Drosten. Men han försvarar de åtgärder som vidtagits under pandemin.

Christian Drosten, chefsvirolog på Charitésjukhuset i Berlin, anser att pandemin är över i Tyskland. Arkivbild

Christian Drosten, chefsvirolog på Charitésjukhuset i Berlin, anser att pandemin är över i Tyskland. Arkivbild

Foto: Michael Sohn/AP/TT

Tyskland2022-12-26 18:10

Efter den här vintern kommer det tyska folkets immunitet att vara så utbredd och motståndskraftig att viruset i sommar knappast kommer att kunna ta sig igenom, anser Christian Drosten, chefsvirolog på Charitésjukhuset i Berlin.

– Den här vintern upplever vi den första endemiska vågen med sars-cov-2. Enligt min åsikt är pandemin över, säger han till Der Tagesspiegel.

Det enda undantaget skulle kunna vara om ytterligare en mutation av viruset inträffar.

– Men inte heller det förväntar jag mig för tillfället.

Vaccinering avgörande

Enligt Drosten har vaccineringen varit avgörande för att bekämpa pandemin i Tyskland och övriga europeiska länder. Tyskland införde också hårda restriktioner, framför allt i början av pandemin, med bland annat stängda skolor, restauranger, kulturinstitutioner och krav på covidtester och munskydd. Drosten försvarar de åtgärder som vidtagits för att begränsa smittspridningen.

– Det handlade aldrig om att stoppa pandemin. Det var klart från början att det inte var möjligt. Men hade man inte gjort något alls skulle man i Tyskland, i vågorna av deltavarianten, fått en miljon döda eller fler. Alltså var man tvungen att minska kontakterna.

Kina gjorde fel

När det gäller situationen i Kina, där smittspridningen galopperar efter att landet lättat på sin strikta nollcovidpolitik, anser Drosten att det framför allt var vaccineringen som gick fel.

– Det stora misstaget i Kina var att det inte fanns någon medvetenhet om vaccinering hos befolkningen, särskilt bland de äldre, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!