Tyska delstater vill förbjuda Z-symbolen

Tyska myndigheter överväger att kriminalisera Z-symbolen som används till stöd för det ryska anfallskriget i Ukraina, rapporterar tyska medier.

Den som öppet använder bokstaven "Z" som en symbol för att visa sitt stöd för den ryska invasionen kan bli åtalad i Tyskland. Arkivbild.

Den som öppet använder bokstaven "Z" som en symbol för att visa sitt stöd för den ryska invasionen kan bli åtalad i Tyskland. Arkivbild.

Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Tyskland2022-03-28 18:30

– Den ryska attacken mot Ukraina är ett brott och den som offentligt stödjer kriget kan därmed komma att hållas ansvarig", sade det tyska inrikesdepartementets talesperson Marek Wede på måndagen.

Det är delstaterna Niedersachsen och Bayern som aktualiserat frågan, rapporterar CNN.

Justitieministern i Bayern, Georg Eisenreich säger i ett uttalande att den som "använder symbolen Z riskerar att bli åtalad".

Dagarna innan det fullskaliga ryska anfallskriget inleddes den 24 februari började bilder och videoinspelningar av bokstaven Z cirkulera på sociala medier. Det rörde sig om ett Z målat på exempelvis stridsfordon och raketramper.

När invasionen var igång började Z-symbolen dyka upp hos ryssar som vill visa att det finns ett folkligt stöd för kriget, bland annat på personbilar. CNN rapporterar att bedömare befarar att Z-symbolen kan vara uppkomsten av en ny nationalistisk rörelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!