Tyska vänsterns stjärna hoppar av – startar eget

Hon vill riva upp sanktionerna mot Ryssland, strypa migrationen och bredda åsiktskorridoren. Det har gjort Sahra Wagenknecht till en av Tysklands mest populära politiker. Nu vill vänsterns stjärnnamn starta ett nytt parti för att utmana vad hon kallar den sämsta tyska regeringen sedan kriget – men också "lifestyle-vänstern".

Sahra Wagenknecht är en av Tysklands populäraste politiker.

Sahra Wagenknecht är en av Tysklands populäraste politiker.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Tyskland2023-10-23 19:03

Belackarna har beskrivit henne som alltifrån Putinvänlig vänsterpopulist och förespråkare av DDR-ekonomi till spridare av främlingsfientliga idéer.

När Sahra Wagenknecht, tidigare toppnamn i tyska vänsterpartiet Die Linke, på måndagen presenterade sitt nya projekt "Sahra Wagenknecht-alliansen" var det dock i stark medvind. Inledningsvis är alliansen en förening, men ledaren räknar med att hoppa av Die Linke tillsammans med nio andra ledamöter i förbundsdagen och starta ett nytt parti i början av nästa år.

Mätningar visar att den tidigare gruppledaren inte bara är en av Tysklands mest omtyckta politiker, utan även att mer än var fjärde tysk kan tänka sig att lägga sin röst på ett framtida Wagenknecht-parti. I det tidigare Östtyskland är siffran ännu högre.

– Så här kan vi inte fortsätta, säger hon på en presskonferens i Berlin, och ger en känga till regeringskoalitionen av socialdemokrater, liberaler och gröna, som hon beskriver som "den sämsta i förbundsrepublikens historia".

– Annars kommer vi nog inte att känna igen vårt land om tio år.

Kan locka AFD-väljare

I migrationspolitiken är det stundtals svårt att skilja Wagenknecht från högernationalistiska Alternativ för Tyskland (AFD), då ytterkanterna möts i sitt invandringsmotstånd. Det har fått många att spekulera i att hon skulle kunna locka väljare från det allt mer radikala AFD, som gått starkt framåt i opinionen.

Wagenknecht vill också att Tyskland ska rulla tillbaka sanktionerna mot Ryssland och börja importera rysk gas igen, för att upprätthålla industrins konkurrenskraft och sänka hushållens kostnader. Hon har gett väst en stor del av skulden för Ukrainakriget och är engagerad i en fredsrörelse som fått hård kritik för undfallenhet mot Moskva.

Samtidigt avfärdar Wagenknecht vad hon kallar "lifestyle-vänstern" och miljöaktivister "som bara gör livet dyrare för folk utan att hjälpa klimatet", och spelar på folks rädsla att säga sin mening i kontroversiella frågor.

Oliktänkande "dras i smutsen"

– Åsiktskorridoren måste bli bredare. Sättet vi för debatt på, där alla som avviker från den dominerande åsiktsbubblan genast ska dras i smutsen och stigmatiseras... Det är ovärdigt en demokrati.

Wagenknechts varumärke är starkt, konstaterar Der Spiegel-journalisten Mathieu von Rohr. Huruvida det kan omsättas i faktiskt väljarstöd kan visa sig redan nästa år, då delstaterna Sachsen, Thüringen och Brandenburg, där AFD är som starkast, går till val.

– Det kan finnas ett utrymme för hennes blandning av anti-amerikanism, överseende med Putin, socialism, invandringsskepsis och öppenhet för konspirationsteorier, konstaterar von Rohr.

Fakta: Sahra Wagenknecht

Född 1969 i universitetsstaden Jena i dåvarande Östtyskland, som dotter till en iransk far och en tysk mor.

1989, kort före Berlinmurens fall, gick hon med i det statsbärande partiet SED, där nuvarande vänsterpartiet Die Linke har sina rötter.

2015 valdes hon till en av två gruppledare för Die Linke i förbundsdagen, och låg i den rollen ofta i fejd med partiledningen. Efter fyra år på posten avgick hon av hälsoskäl.

2021 gav Wagenknecht ut boken "De självrättfärdiga" om vad hon anser vara en livsstilsvänster som tappat kontakten med vanligt folk och ägnar sig åt perifera frågor.

Under 2023 har Wagenknecht flera gånger sagt att hon planerar att bilda ett eget parti, vilket nu ser ut att bli verklighet.

Källa: AFP, Tagesschau

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om