Tysklands parlament ska rösta om vaccinplikt

Tysklands parlament ska rösta om vaccinplikt för invÄnarna, sÀger den tilltrÀdande förbundskanslern Olaf Scholz till Bild. Omröstningen ska hÄllas före Ärsskiftet.

Olaf Scholz. Arkivbild.

Olaf Scholz. Arkivbild.

Foto: Frank Rumpenhorst/DPA/AP/TT

Tyskland2021-11-30 14:58

Olaf Scholz har tidigare uttalat sig positivt till att införa vaccinplikt i landet. Han ansluter sig dĂ€rmed till linjen i grannlandet Österrike, dĂ€r regeringen sagt att allmĂ€n vaccinplikt ska införas i februari. Innan dess ska alltsĂ„ gemene man fĂ„ möjlighet att ta sprutorna.

Om förslaget gÄr igenom bör vaccinplikten gÀlla frÄn och med början av februari eller mars, enligt Scholz som i intervjun med Bild tillÀgger att "vi mÄste agera snabbt".

Der Spiegel har citat frÄn Scholz som uppges komma frÄn pandemimöten med bland andra företrÀdaren Angela Merkel. Scholz har dÀr sagt att han tÀnker sig ett blocköverskridande förslag i förbundsdagen.

– Som ledamot kommer jag i alla fall att rösta ja.

Makthavarna har en balansgÄng opinionsmÀssigt i lÀnder som Tyskland, eftersom det finns en liten men högljudd och bestÀmd andel av befolkningen som Àr mycket skeptisk till tvÄngsÄtgÀrder i pandemin.

MÄnga och delvis stökiga demonstrationer mot pandemipolitiken har hÄllits i tyska stÀder.

Men Àven andra europeiska lÀnder Àr alltsÄ inne pÄ en liknande linje. Grekland har meddelat att invÄnare över 60 Är mÄste ha börjat vaccinera sig senast i januari.

Scholz vÀntas eftertrÀda Merkel om nÄgon vecka.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!