Världens äldsta gosskör får sällskap av flickor

I hundratals år har tonerna av en och samma gosskör ekat i Regensburgs katedral. Men den här julen kommer även flickors röster klinga i katedralen.

Den här julen – för första gången – hörs även tonerna av en flickkör i Regensburgs katedral i Tyskland. Arkivbild.

Den här julen – för första gången – hörs även tonerna av en flickkör i Regensburgs katedral i Tyskland. Arkivbild.

Foto: Armin Weigel/AP/TT

Tyskland2022-12-18 15:42

Förändringens vindar blåser i Regensburgs katedralskola i det tyska förbundslandet Bayern.

Skolan är hem för världens äldsta gosskör, Domspatzen, som grundades år 975. Flickor har inte varit välkomna på skolan – fram tills nu.

I september bröt skolan den tusenåriga traditionen och inledde undervisning för flickor. I söndags hade den nybildade flickkören sitt första framförande i katedralen.

– Det är viktigt eftersom det spelar roll för jämställdheten, säger Margaretta Dillitzer, vars barnbarn sjunger i flickkören.

Skolan har drygt 300 elever och erbjuder en vanlig tysk utbildning, med stort fokus på musik med minst en timmes körträning varje dag.

Skolan har dock inte förskonats från den katolska kyrkans övergrepp på barn. En rapport från 2017 visar att över 500 elever utsattes för sexuella eller fysiska övergrepp på skolan mellan 1945 och början av 1990-talet.

Skandalen har troligtvis bidragit till att färre har sökt till skolan.

Den extra kapaciteten innebär att "tiden var mogen för att hitta en ny väg, en flickkör", enligt den nuvarande kördirigenten Christian Heiss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!