Slumpen avgör förödelsen vid extrema skyfall

TvÄ mÄnaders regn har fallit pÄ tvÄ dagar i delar av vÀstra Europa. Extrema skyfall berÀknas bli vanligare, men slumpen avgör var de faller. Om terrÀngen Àr dÄligt lÀmpad för att hantera vattenmÀngderna kan resultatet bli förödande.

Tyska Erfstadt Àr sÀrskilt drabbat av översvÀmningarna.

Tyska Erfstadt Àr sÀrskilt drabbat av översvÀmningarna.

Foto: Rhein-Erft-Krei, Cologne via AP/TT

Tyskland/Belgien2021-07-16 16:30

Över 180 millimeter regn, en mĂ€ngd som motsvarande tvĂ„ mĂ„naders nederbörd, har fallit de senaste dygnen i Tysklands mest drabbade omrĂ„den, enligt FN:s officiella meteorologiorganisation WMO.

Minst 129 personer har omkommit med anledningen av ovÀdret, som Àven drabbat Belgien, Luxemburg och NederlÀnderna. Anledningen till att regnet fÄtt sÄ pass allvarliga följder beror pÄ flera olycksaliga faktorer.

TerrÀngen avgör

– Det Ă€r ett kraftigt ovĂ€der och synd om dem som drabbas, men det Ă€r naturligt att vĂ€dret Ă€r ovanligt. NĂ„gon gĂ„ng blir det extremvĂ€der pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet, men exakt var och nĂ€r det intrĂ€ffar avgör slumpen, sĂ€ger Michael Tjernström professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

Omfattningen av översvÀmningarna beror pÄ att mÄnga av de drabbande omrÄdena ligger i en terrÀng med trÄnga dalgÄngar och vattendrag som vanligen inte för med sig sÄ mycket vatten.

– NĂ€r det regnar pĂ„ det hĂ€r viset mĂ„ste regnvattnet ta vĂ€gen nĂ„gonstans och nĂ€r marken inte lĂ€ngre kan absorbera det rinner det ovanpĂ„ och ner i vattendragen.

PÄ flera hÄll i VÀsteuropa rapporteras ocksÄ om floder och Äar som svÀmmar över sina bankar.

Kan hÀnda i Sverige

En annan faktor till förödelsen i vÀstra Europa Àr att ovÀdret har uppstÄtt i grÀnszonen mellan kall och varm luft. Ansamlingen av varm luft beror delvis pÄ ett blockerande högtryck, som gör att ovÀdret inte rör sig speciellt mycket, enligt Michael Tjernström.

– Det bidrar ocksĂ„ till att det kommer vĂ€ldigt mycket nederbörd pĂ„ samma plats.

TT: Kan Àven Sverige fÄ ett sÄdant hÀr vÀder framöver?

– Det kan mycket vĂ€l hĂ€nda i Sverige ocksĂ„, men vi har ingenting pĂ„ kartan just nu som tyder pĂ„ att det skulle kunna hĂ€nda. Skillnaden Ă€r att Sverige Ă€r ganska glesbefolkat i jĂ€mförelse. I de omrĂ„den dĂ€r de finns terrĂ€ng som bidrar till de kraftiga strömmarna i de trĂ„nga vattendragen, dĂ€r bor det inte sĂ„ mycket folk.

Mer grönytor behövs

Även Erik Engström, klimatolog pĂ„ SMHI menar att Sverige kan fĂ„ kraftiga regnmĂ€ngder i framtiden.

– Det kommer att komma extrema skyfall och det hĂ€nder Ă„terkommande Ă€ven i Sverige och ibland kommer det dĂ€r det finns mycket mĂ€nniskor. Risken ökar med tiden och klimatförĂ€ndringen, sĂ€ger han.

SamhÀllet mÄste dÀrför arbeta för att minska skadeeffekterna av översvÀmningar i stÀderna, menar han. Det kan bland annat göras genom att öka grönytorna, som hjÀlper till att ta upp och bromsa vattnet.

– - I nya bostadsomrĂ„den brukar man oftast planera in sĂ„ att man har mer grönytor och magasin eller platser dit man kan leda vattnet sĂ„ att det inte ska göra stor skada pĂ„ andra stĂ€llen.

Infrastrukturen pÄverkar skyfallens pÄföljder. Vid dammen i tyska Ruhr forsar stora mÀngder vatten ut.
Infrastrukturen pÄverkar skyfallens pÄföljder. Vid dammen i tyska Ruhr forsar stora mÀngder vatten ut.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!