Rysk diplomatdöd i Berlin åtföljs av tystnad

En rysk diplomats död i centrala Berlin åtföljs av diplomatisk försiktighet. Ryssland beklagar olyckan.

Rysslands ambassad i Berlin. Arkivbild.

Rysslands ambassad i Berlin. Arkivbild.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Tyskland/Ryssland2021-11-05 19:17

Den ryske diplomaten ska ha hittats livlös på en gata utanför den ryska ambassadens anläggning i centrala Berlin i mitten av oktober. Men uppgifterna om dödsfallet blev kända först på fredagen.

Tysklands utrikesdepartement uppgav att man kände till händelsen, men ville inte kommentera dödsfallet ytterligare. Den ryska ambassaden bekräftade dödsfallet, och kallade det för en "tragisk olycka".

Mannen hittades på en gata nära avenyn Unter den Linden där den ryska ambassaden har bostäder och kontor för anställda. Den 35-årige mannen uppges ha fallit från ambassadkomplexets övre våningar, enligt tyska Der Spiegel.

Diplomaten var andresekreterare på ambassaden, men enligt medieuppgifter misstänkte tyska myndigheter att mannen också verkade för ryska underrättelsetjänsten FSB.

Fallet fick uppmärksamhet i Tyskland sedan relationerna med Moskva varit ansträngda på grund av flera händelser. 2019 sköts en georgisk medborgare på nära håll i parken Kleiner Tiergarten. En rysk man är åtalad för mordet, men tyska åklagare misstänker att mordet genomförts på uppdrag från Moskva.

Tyskland räddade troligen livet på den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj sedan han förgiftats. Navalnyj flögs till sjukhuset Charité i Berlin, där även förgiftningen kunde bekräftas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!