Kvarteren runt ett av Berlins flottaste hotell vid Potsdamer Platz är avstängda och tiotals polisbussar står parkerade längs kravallstaketen. Här övernattar den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan under sitt Tysklandsbesök, säger en polis som står och vaktar intill en pansarbil med kulspruta på taket.
"Säkerhetsnivå 1" råder i den tyska huvudstaden, precis som när amerikanska och ryska presidenter kommer. Det brukar innebära prickskyttar på hustak, jättelika spärrzoner och plomberade brunnslock. Och mängder med poliser – enligt tyska medier omkring 1 500 under fredagens besök.
Skjuta från höften?
Turkiska statsbesök i Tyskland är alltid en komplicerad historia. För Erdogans del är det tredje gången som president. Det första besöket hos Olaf Scholz föregångare Angela Merkel 2018 överskuggades av plötsliga krav på att Tyskland skulle utlämna en spiondömd turkisk journalist, något som uppfattades som en ren provokation i Berlin.
Även inför fredagens besök är oron stor för att den oberäknelige Erdogan ska skjuta från höften, och värdlandet har därför beskurit hans möjligheter till spontana utspel – en gemensam pressträff inför middagen med Scholz.
Kriget mellan Israel och Hamas har öppnat en avgrund mellan de två Natoallierade Tyskland och Turkiet, som har vitt skilda uppfattningar i frågan. Erdogan kallar terrorstämplade Hamas "frihetskämpar" och Israel en "terrorstat". "Absurt", enligt Scholz, som i egenskap av tysk förbundskansler ser Israels säkerhet som "Staatsräson" – ett nationellt intresse av största vikt.
Anklagas för antisemitism
Erdogans uttalanden har väckt ilska bland ledande tyska politiker, bland annat utrikesutskottets ordförande Michael Roth, en partikamrat till Scholz, som kallar Erdogan antisemit. Från flera håll har krav rests på att inbjudan borde ha dragits tillbaka, men för regeringen i Berlin är relationerna till Ankara för viktiga för att försämra ytterligare.
Utöver Turkiets förhalande av den svenska Natoratificeringen, som ska diskuteras under Scholz och Erdogans arbetsmiddag på fredagskvällen, står handelsfrågor på dagordningen. Tyskland är Turkiets viktigaste exportmarknad och Erdogan har ett intresse av förbättrade förbindelser till både Tyskland och EU i en tid då relationen med USA är rejält ansträngd.
Från tyskt håll hoppas man på hjälp med förhandlingarna om de omkring 200 personer som hålls gisslan av Hamas, och även ett fortsatt samarbete om flykting- och migrationsfrågor.
Turkar i Berlin splittrade
Berlins hundratusentals invånare med turkisk bakgrund är djupt splittrade i synen på Erdogan, och få vill prata med medier. Men många är stolta över det gamla hemlandets ledare.
– Jag älskar Erdogan, säger en kebabförsäljare i migranttäta stadsdelen Kreuzberg till ARD.