Berlinare demonstrerar för fredsförhandlingar

En demonstration i den tyska huvudstaden Berlin samlas runt parollen "manifest för fred". Demonstranterna kräver förhandlingar och föreslår minskad tysk vapenexport till Ukraina.

Demonstration i Berlin där man kräver stopp för vapenexport till Ukraina och att förhandlingar inleds med Moskva.

Demonstration i Berlin där man kräver stopp för vapenexport till Ukraina och att förhandlingar inleds med Moskva.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Tyskland/Ukraina2023-02-25 15:52

Protesten vid Brandenburger Tor på lördagen arrangeras av en vänsterrörelse, men väntades även attrahera grupper från den tyska ytterhögern. Bakom demonstrationen står Sahra Wagenknecht, tidigare gruppledare för vänsterpartiet Linke i förbundsdagen, och författaren Alice Schwarzer.

Schwarzer sade till tyska nyhetsbyrån DPA inför protesten att det ryska invasionskriget inte får dra ut på tiden. Hon föreslår att förhandlingar inleds omedelbart:

– Vad stoppar oss från att börja förhandla nu i stället för att vänta ytterligare tre år?

"Startskott för fredsrörelse"

Inför omkring 13 000 demonstranter, och i stormigt vinterväder, sade Wagenknecht att nya initiativ krävs för att stoppa kriget i Ukraina.

– Detta är startskottet för en ny, stark fredsrörelse i Tyskland, sade Wagenknecht enligt tidningen Tagesspiegel i Berlin.

Varningar har höjts för att manifestationen skulle dra till sig extrema grupper från den tyska ytterhögern.

Wagenknecht har sagt att alla är välkomna att delta, medan Schwarzer säger att "alla former av högerextrem propaganda" kommer att stoppas.

Inför lördagens demonstration hade omkring en halv miljon personer skrivit under ett manifest med krav på förhandlingar.

Ifrågasatt strategi

Förbundskansler Olaf Scholz (socialdemokratiska SPD) ifrågasätter förhandlingsstrategin:

– Vi måste inse att Rysslands president för närvarande bara tillåter en form av förhandlingar – och det är att Ukraina kapitulerar villkorslöst och att han får det han vill ha, säger han till public service-bolaget ZDF.

Demonstrationen genomfördes dagen efter en stor manifestation i Berlin till stöd för Ukraina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!