Tysk S-ledare: Borde svängt tidigare om Ryssland

De styrande tyska Socialdemokraterna borde ha svängt tidigare om Ryssland, tycker partiledaren Lars Klingbeil, som är i Sverige för att träffa nordiska S-ledare.
–Jag kan förstå att de östeuropeiska länderna är högljudda i sin kritik, säger han till TT.

Lars Klingbeil, partiledare för tyska Socialdemokraterna (SPD), på besök i Bommersvik tidigare i veckan för ett möte med nordiska S-ledare.

Lars Klingbeil, partiledare för tyska Socialdemokraterna (SPD), på besök i Bommersvik tidigare i veckan för ett möte med nordiska S-ledare.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Tyskland/Ukraina2022-06-16 05:00

När den tyske förbundskanslern Olaf Scholz på torsdagen väntas besöka Kiev i sällskap av den franske presidenten Emmanuel Macron och den italienske premiärministern Mario Draghi har det gått snart fyra månader sedan Ryssland inledde sitt brutala anfallskrig mot Ukraina.

En lång rad europeiska ledare har redan avlagt visit i den ukrainska huvudstaden för att visa sitt stöd. Från tyskt håll har utrikesminister Annalena Baerbock stått för resandet, medan Scholz – som så sent som nio dagar före den ryska storinvasionen reste till Moskva och deklarerade att säkerhet i Europa bara kan uppnås tillsammans med Ryssland – stannat i Berlin.

Såväl Ukraina som andra östeuropeiska länder har riktat hård kritik mot Tyskland och Scholz för undfallenhet mot Ryssland, oförmåga att tala klarspråk om kriget och för begränsade och långsamma vapenleveranser. Förbundskanslern har avfärdat anklagelserna, och uppmanade så sent som i måndags alla som "uttrycker sina åsikter om det ena och det andra" att tänka innan de talar.

Anledning till självkritik

Starka krafter i Scholz parti Socialdemokraterna (SPD) försvarade in i det sista den rysk-tyska gasledningen Nordstream 2 och vände först under galgen. Ledande företrädare har sågat förslag om importstopp för rysk gas och olja, och tidigare i juni vägrade den socialdemokratiska försvarsministern Christine Lambrecht i en radiointervju svara på huruvida hon vill att Ukraina går segrande ur kriget.

SPD-ledaren Lars Klingbeil, som i december 2021 tog över ena halvan av det delade ordförandeskapet, säger till TT under ett besök i Sverige att han tycker att partiet har anledning att vara självkritiskt.

– Ja. Och det var jag tidig med att slå fast offentligt.

Stolt över Brandt

Både SPD och Angela Merkels kristdemokrater har "väldigt länge – för länge" klamrat sig fast vid idén om att upprätthålla en god relation till Moskva, tycker Klingbeil.

– Jag är väldigt stolt över Willy Brandts "Ostpolitik", men någonstans på 2000-talet övergick konceptet "Wandel durch Annäherung" (ungefär "förändring genom närmande") allt mer i "Wandel durch Handel" ("förändring genom handel"). Man började se saken ur ett strikt ekonomiskt perspektiv. Och kanske redan 2008 med Georgienkriget, eller senast 2014 med den folkrättsvidriga annekteringen av Krim, sedan Navalnyj och Tiergartenmordet i Berlin, borde man ha börjat se annorlunda på den ryska politiken under president Putin, säger han.

Klingbeil tror trots kritiken inte att Tyskland upplevs som opålitligt, utan att många länder i Central- och Östeuropa önskar att Tyskland intar en tydligare ledarroll.

– Jag ser det som ett tydligt uppdrag: att Tyskland måste uppträda mycket starkare som en ledarnation på den europeiska och internationella arenan, säger han.

Bakgrund: Komplicerad relation

Relationen mellan Tyskland och Ryssland är komplicerad och präglas till stor del av ländernas konfliktfyllda och delvis gemensamma historia, dels som stridande parter på var sin sida i andra världskriget, dels under årtionden av tysk delning, då DDR (Östtyskland) ingick i det Moskvadominerade östblocket.

Efter Hitlertysklands angrepp på Sovjetunionen 1941 dödades 27 miljoner människor i nuvarande Ryssland, Ukraina, Belarus, Estland, Lettland och Litauen. Över hälften av offren var civila. Än i dag lyfter tyska politiker landets historiska skuld i samband med officiella besök och liknande.

Under efterkrigstiden var den västtyska hållningen till Ryssland skiftande. Konrad Adenauers regeringstid präglades av den så kallade Hallsteindoktrinen, som gick ut på att Västtyskland inte skulle ha diplomatiska förbindelser med någon stat som erkände DDR (med undantag för Sovjetunionen).

Willy Brandt skrotade denna linje, och sjösatte i stället sin så kallade "Ostpolitik" för avspänning och närmande till östblocket, och tilldelades för detta Nobels fredspris 1971. Brandt var samtidigt besjälad av det transatlantiska samarbetet, och vinnlade sig om att förankra den västtyska linjen i Washington.

På senare år har den tidigare förbundskanslern Angela Merkel haft en nära relation till den ryske presidenten Vladimir Putin, med regelbundna besök och kontinuerliga samtal. Dialogen har upprätthållits även efter Rysslands folkrättsvidriga annektering av ukrainska Krim 2014 och militära ingripande i östra Ukraina, och trots upprepade ryska hackerattacker mot tyska förbundsdagen och mordet på en exilgeorgier i Berlin 2019, som enligt en tysk domstol var ett beställningsjobb från högsta ort i Ryssland.

Så sent som den 15 februari – nio dagar innan Ryssland inledde sin storinvasion den 24 februari – besökte förbundskansler Olaf Scholz Putin i Moskva och upprepade den ofta uttalade tyska parollen att säkerhet i Europa bara kan uppnås tillsammans med Ryssland.

Sedan dess har i stort sett hela den tyska Rysslandspolitiken omprövats som en konsekvens av kriget. Bland annat har gasledningen Nordstream 2 stoppats, det tidigare tabut om vapenleveranser till krigszoner brutits och enorma försvarssatsningar klubbats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!