Gates ger över 13 miljarder kronor i poliokamp

Insatserna för att utrota polio fick ett betydande tillskott på söndagen när organisationen Bill and Melinda Gates Foundation lovade motsvarande 13,6 miljarder kronor i stöd.

Poliovaccinering i Hyderabad, Pakistan. Arkivbild.

Poliovaccinering i Hyderabad, Pakistan. Arkivbild.

Foto: Pervez Masih/AP/TT

Tyskland/USA2022-10-16 21:44

"Utrotande av polio är inom räckhåll. Men även om vi har kommit långt så fortsätter sjukdomen att vara ett hot", sade Bill Gates i ett uttalande vid ett internationellt möte med hälsoexperter som hålls i Berlin i Tyskland.

Den mycket smittsamma infektionssjukdom som orsakas av poliovirus kan drabba vuxna som inte är vaccinerade, men den är framför allt mycket allvarlig för barn i femårsåldern och yngre.

Det globala initiativet för att utrota polio (GPEI) som startade 1988 hoppas att nå sitt mål till 2026. För närvarande finns aktiv poliosmitta i Afghanistan och Pakistan, men det rör sig om tämligen få fall.

Afghanistan har bekräftat två fall i år. Den styrande talibanrörelsen har ändrat ett tidigare förbud och tillåter numera FN:s hälsomedarbetare att inleda ett vaccineringsprogram.

Pakistan har bekräftat 20 fall i nordvästra delen av landet. Fall befaras även ha inträffat i Malawi och Moçambique i år.

"Trots historiska framgångar så visar avbrott i vaccinationsprogram, felaktig information, politisk oro och de allvarliga översvämningarna i Pakistan i år på behovet att fullfölja kampen mot polio", skriver Bill Gates, som är en av grundarna till givarorganisationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!