Ambassadör: "Nato-medlemskap tydligt mål"

Ukraina kommer aldrig att avsäga sig delar av sitt territorium och efterlyser tydliga svar på frågor om EU- och Natomedlemskap, säger landets Sverigeambassadör Andrii Plakhotniuk i SVT:s Morgonstudion.

Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk i samband med en intervju med TT på Ukrainas ambassad i Stockholm i februari 2022.

Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk i samband med en intervju med TT på Ukrainas ambassad i Stockholm i februari 2022.

Foto: Erik Simander/TT

Ukraina2022-02-23 08:57

Ambassadör Plakhotniuk betonade i en intervju med TT i början av februari att den enda reella lösningen på konflikten är genom diplomati, ett budskap han nu upprepar.

– Men vi har tydliga röda linjer som vi aldrig kommer att frångå. Vi kommer aldrig att avsäga oss Krim som var, är och alltid kommer att vara en del av vårt suveräna territorium, säger han till SVT.

Rysslands president Vladimir Putins beslut att erkänna de två utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk som självständiga stater är enligt ambassadören "ännu ett flagrant brott mot internationell lag". Likaså de så kallade "fredsbevarande styrkor" Putin beordrat till östra Ukraina.

"Ockupationsstyrkor"

– Enligt internationell lag måste fredsbevarande styrkor ha ett tydligt FN-mandat. Det här handlar om ockupationsstyrkor från en ockupationsmakt.

Flera länder har skickat militär utrustning till Ukraina, men den svenska regeringen har sagt nej med hänvisning till att landet befinner sig i väpnad konflikt. Plakhotniuk betonar dock att Sveriges bidragit på andra sätt.

– Sverige har gjort mycket till stöd för Ukraina de senaste åtta åren genom att bistå med praktiskt ekonomiskt stöd. Vi känner stödet, men skulle välkomna ytterligare hjälp från alla våra partners, inklusive Sverige.

Vill ha svar

En rad länder införde under tisdagen ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Beskeden välkomnas från ukrainskt håll, men president Volodymyr Zelenskyj vädjar till det internationella samfundet att öka sitt stöd till landet. Enligt ambassadören handlar det bland annat om ytterligare sanktioner och mer ekonomiskt och militärt stöd.

– En tredje sak är tydliga svar på våra frågor om EU- och Natomedlemskap, och att därigenom erkänna Ukrainas europeiska tillhörighet.

Så sent som på tisdagskvällen krävde Vladimir Putin att Krimhalvön erkänns som en del av Ryssland och ett slut på de ukrainska Nato-ambitionerna. Plakhotniuk konstaterar dock att det är landets "tydliga mål" att bli en del av försvarsalliansen och att en majoritet av befolkningen stödjer regeringens strävan.

– Vi förstår att det är en lång väg till medlemskap, men vi behöver säkerhetsgarantier nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!