Det brittiska utrikesdepartementet manade britter att "lämna nu medan kommersiella (rese)alternativ ännu är tillgängliga". I samma uttalande avråds brittiska medborgare från att resa in i Ukraina.
Även Norges UD uppmanar alla norrmän att lämna Ukraina på grund av säkerhetsläget – samt avråder medborgarna från att åka dit, rapporterar nyhetsbyrån NTB.
Tidigare varnade USA:s president Joe Biden för att situationen i Ukraina kan eskalera snabbt.
– Det här handlar inte om en terrororganisation. Vi har att göra med en av världens största arméer. Det är en väldigt annorlunda situation, och saker och ting kan snabbt förvärras, sade presidenten till NBC News.
Han gjorde också klart att det inte är aktuellt för USA att skicka soldater till Ukraina för att rädda USA-medborgare i eventuellt trångmål.
– Det skulle innebära världskrig om amerikaner och Ryssland börjar skjuta på varandra, konstaterade Biden.
Marken tinar
Det har spekulerats i att Ryssland vill undvika större aktioner under vinter-OS i Peking, av hänsyn till sin allierade Kina. Men det tror inte USA:s utrikesminister Antony Blinken på.
– Det är ett fönster nu, när en invasion kan börja när som helst. Och för att tala klarspråk så är det även under OS, sade Blinken enligt medier under sitt pågående besök i Australien.
Brådskan kommer sig bland annat av att vårens intåg, då marken tinar och blir mjukare under tunga fordon, väntas göra det svårare för ryska styrkor att röra sig snabbt in i Ukraina.
En officiell avrådan om resor till Ukraina har utfärdats av USA:s utrikesdepartement, som på torsdagen skriver :
"USA:s medborgare i Ukraina bör vara medvetna om att USA:s regering inte kommer att kunna evakuera landets medborgare ifall det sker ryska militära aktioner någonstans i Ukraina".
Möte i Berlin
Samtidigt har ännu inget genombrott skett i de pågående förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån Reuters, trots ett långt möte i Berlin under torsdagen.
Ukraina sköter samtalen med Moskva i "Normandieformatet", en grupp där Tyskland och Frankrike också ingår, och förhoppningar fanns om att parterna skulle kunna närma sig varandra under mötet i Berlin.
Enligt uppgifter till AFP ska ett till Normandiesamtal äga rum igen i mars.
– Jag hoppas att vi väldigt snart kommer att träffas igen och fortsätta förhandlingarna. Alla är fast beslutna att uppnå ett resultat, säger Ukrainas sändebud Andrij Jermak, enligt Reuters.
Det ryska sändebudet Dmitrij Kozak sade sent på torsdagskvällen att Ryssland och Ukraina inte har lyckats närma sig varandra i hur de tolkar det avtal från 2015 som syftar till att få ett slut på striderna mellan ryskstödda separatister och ukrainska regeringsstyrkor.
"Farligt ögonblick"
Mötet i Berlin och USA:s uppmaning till sina medborgare om att lämna Ukraina kommer efter det att Ryssland påbörjat en militärövning med Belarus. Den har väckt en oro i väst om att Rysslands president Vladimir Putin har för avsikt att eskalera konflikten runt Ukraina, där tiotusentals ryska soldater befinner sig vid gränsen.
– Det finns en reell risk för en ny väpnad konflikt i Europa, säger militäralliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, som kallat ögonblicket "farligt för europeisk säkerhet".
Det svenska utrikesdepartementet avråder från alla resor till Krimhalvön, samt regionerna Donetsk och Luhansk. Svenska medborgare avråds också från att göra icke-nödvändiga resor till övriga delar av Ukraina.