Timme ut och timme in satt EU-ländernas stats- och regeringschefer på sitt extrainsatta toppmöte i Bryssel. Inte förrän 02.30 under natten mot fredagen kom ledarna ut igen, med allvarliga miner.
– Bomberna faller på oskyldiga män och kvinnor och det sker år 2022, i hjärtat av Europa. Det här är en fullfjädrad invasion och vi kommer att hålla Kreml som ansvarigt, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på sin presskonferens efteråt.
Inne på mötet hade ledarna då snabbt enats om att lansera ännu ett sanktionspaket riktat mot Moskva.
– Det här kommer att få maximal påverkan på den ryska ekonomin och den politiska eliten, lovar von der Leyen.
Sanktioner på gång
Detaljerna ska finslipas av EU-ländernas ambassadörer och utrikesministrar under fredagen, även om innehållet i stora drag är känt.
"De här sanktionerna omfattar finans-, energi- och transportsektorerna, liksom exportkontroll och exportfinansiering, visapolitik och ytterligare listningar av ryska individer", skriver ledarna i ett gemensamt uttalande från toppmötet.
Samtidigt aviseras också ytterligare åtgärder mot Moskvas medlöpare i Minsk, då EU-ledarna manar till "skyndsamt förberedande och antagande av ytterligare individuella och ekonomiska sanktionspaket som också täcker Belarus".
Enligt Ursula von der Leyen kommer 70 procent av Rysslands banksektor nu att drabbas.
Statsminister Magdalena Andersson (S) ser paketet som något helt nytt.
– Helheten i paketet kommer kraftfullt att påverka Ryssland och den ryska ekonomin. Det är en helt ny nivå, säger hon på en svensk pressträff i Bryssel.
Zelenskyj i bunker Ödesmättad stämning
Att mötet tog så lång tid hade inte med oenighet att göra.
– Det var en väldig enighet och en väldigt allvarsam stämning. Det är många runt bordet som är uppväxta under Sovjettiden och har många erfarenheter som de vill dela med sig av, säger Andersson.
Flera av de nuvarande EU-länderna tillhörde förr i tiden östblocket, dominerat av Sovjetunionen.
– De har en viktig erfarenhet av Ryssland och många där är väldigt tydliga med att det bara finns ett språk som Kreml förstår – och det är kraftspråk.
Överlag beskriver statsministern en ödesmättad stämning, som hon inte har varit med om tidigare under sina år som minister. Inte minst gjorde ledarnas samtal via videolänk med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj stort intryck.
– Han satt i något som såg ut som en källare eller en bunker. Han berättade om situationen i Ukraina och när vi sade hejdå så visste vi alla att det inte är självklart att vi någonsin kommer att ses igen. Det beror helt på hur de närmaste dagarna utvecklar sig, säger Magdalena Andersson i Bryssel.
– Det är en mörk dag i Europas historia. Ryssland valde våld, säger statsministern.