Andersson: Visade enighet

Natoländerna och deras allierade, däribland Sverige, står enade efter Rysslands angrepp mot Ukraina. Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) efter mötet med Nato.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S), statsminister Magdalena Andersson (S) och överbefälhavare Micael Bydén kommenterar säkerhetsläget i Europa.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S), statsminister Magdalena Andersson (S) och överbefälhavare Micael Bydén kommenterar säkerhetsläget i Europa.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Ukraina2022-02-25 18:24

Det mest konkreta beskedet efter Natos extrainkallade möte på fredagen var att försvarsalliansen skickar ytterligare förstärkningar till sina östligaste medlemsländer.

"Vi kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkra starka och trovärdiga avskräckningsmedel", skriver Nato i ett uttalande där man inte går in på exakta åtgärder.

Magdalena Andersson deltog i toppmötet, där Sverige och Finland var speciellt inbjudna. Därefter hade hon ett enskilt möte med försvarsminister Peter Hultqvist (S) och överbefälhavaren Micael Bydén.

– Syftet var att på högsta nivå visa enighet inom Nato och Natos närmaste partner, säger Magdalena Andersson vid en pressträff i Försvarsmaktens högkvarter.

"Angreppet måste upphöra"

Andersson fördömer återigen den ryska invasionen och tar upp de sanktioner som har införts, bland annat mot Rysslands president Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov.

– Angreppet mot Ukraina och dess huvudstad måste omedelbart upphöra, säger Andersson.

ÖB Micael Bydén säger att i nuläget syns inga oroväckande rörelser runt den svenska gränsen.

"Flera tusen" soldater

I Bryssel sade generalsekreterare Jens Stoltenberg på en presskonferens att alliansens förstärkningar i öst handlar om "flera tusen" soldater, men det var inte helt klart hur många av dem som ingår i de 7 000 soldater USA på torsdagen sade att man skickar till Europa.

Inte heller var eller när de ska skickas framgick.

I det skriftliga uttalandet efter mötet skriver Nato att ledarna fördömer Rysslands invasion av Ukraina och att de uppmanar Ryssland att omedelbart avsluta angreppet.

"Vi står enade för att skydda och försvara alla våra allierade. Frihet kommer alltid besegra förtryck", avslutar Natos sitt uttalande.

De amerikanska soldaterna ska enligt USA på torsdagen tillfälligt stationeras i Tyskland, samtidigt som amerikanska styrkor redan på plats förflyttas till Baltikum.

Natomötet i Bryssel under fredagen, där ledare för de 30 medlemsländerna deltog antingen fysiskt eller digitalt.
Natomötet i Bryssel under fredagen, där ledare för de 30 medlemsländerna deltog antingen fysiskt eller digitalt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!