Det privata legoknektsbolaget Wagnergruppen, med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen, har under Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina tagit en mer formell roll – ibland i konkurrens med den ryska militären.
Gruppens ledare Jevgenij Prigozjin har på senare tid öppet kritiserat Rysslands militära ledning, och har bland annat påstått att ledningen saboterar för den paramilitära milisen genom att inte förse gruppen med vapen.
– Jag bedömer att kritiken bottnar i att han dels inte får de resurser han anser sig behöva från de ryska väpnade styrkorna. Samtidigt kan det vara att kritiken bottnar i att Wagnergruppen inte får det erkännande som man kanske hade förväntat sig från den politiska ledningen, säger Jörgen Elfving till TT.
Om Ryssland undanhåller vapen från just Wagnergruppen är svårt att bedöma. Det finns rapporter som tyder på att artilleribeskjutningen från den ryska sidan har minskat, men det går inte att säga om det är relaterat specifikt till Wagnergruppen.
"Sätt att avlägsna sig"
Milisen bedöms ha fått utföra uppdrag som den ryska staten eller armén inte vill ta ansvar eller behöva redogöra för, även tidigare i länder som Syrien, Libyen, Sudan och Venezuela.
Prigozjins senaste utspel handlar om att han blivit avstängd från Kremls kommunikationskanaler. Det är svårt att bedöma sanningshalten även i de uppgifterna, enligt Elfving.
– Är det så att det stämmer är det ett sätt för den politiska ledningen att liksom avlägsna sig från Wagnergruppen, säger Jörgen Elfving.
– Dels kan det bero på att man uppfattar att Prigozjin har blivit allt för styv i korken och det kan också bero på hur Wagnergruppen agerar. Förlusterna i personal som är kopplade till Wagnergruppen har varit relativt stora, beroende på den taktik man tillämpar.
Liten påverkan på militären
Sprickan mellan milisen och Kreml, och den kritik som lyfts mot den ryska ledningen, väntas dock inte påverka förtroendet för militären alltför mycket. Det är inte troligt att det skulle leda till några befattningsbyten inom militärledningen, enligt Elfvings bedömning.
Den tidigare överstelöjtnanten ser det inte heller som troligt att milisen skulle lämna kriget i Ukraina, trots den hårda kritiken från gruppens ledare.
– Wagnergruppen är en del av Prigozjins levebröd, och skulle han dra sig ur nu är frågan vad som händer framgent, säger Jörgen Elfving.
– Jag skulle nog betrakta Prigozjin som en man som försöker göra ekonomisk vinning där han ser att han kan göra ekonomisk vinning.