Attacken mot stationen drabbade samhället hårt

På Ukrainas självständighetsdag i onsdags attackerades en järnvägsstation i regionen Dnipro. 25 människor dödades, enligt ukrainska myndigheter. –Det är så synd med den här pojken, så synd, säger Viktor, granne till en elvaåring som dödades.

Ett skadat tåg efter attacken mot järnvägsstationen i onsdags.

Ett skadat tåg efter attacken mot järnvägsstationen i onsdags.

Foto: Leo Correa/AP/TT

Ukraina2022-08-27 10:54

Järnvägsknuten Tjaplyne i Dnipros östra delar har cirka 4 000 invånare. I attacken mot stationen där i onsdags dödades 25 människor, av dem två barn, enligt ukrainska myndigheter. 31 människor ska ha skadats.

"En elvaårig pojke dödades under bråten, en annan sexåring dog i en utbränd bil nära stationen", skriver presidenten Volodymyr Zelenskyjs stabschef Kyrylo Tymosjenko på meddelandetjänsten Telegram.

Ryssland har bekräftat att landet låg bakom bombningen, men hävdar att målet var militärt och att fler än 200 soldater ska ha dödats i attacken.

Krater kvar

Viktor, som bodde granne med den elvaårige pojken som dödades, berättar att det nu finns en krater där grannhuset stod innan det träffades av en robot. Han var själv inte hemma men hörde explosionerna på håll.

– Min dotter ringde mig för att berätta vilken mardröm som inträffade här. Jag kom tillbaka på cykel. Grannhuset fanns inte mer. Det var ett fem meter djupt hål, säger han.

Grannen och hennes son fördes skadade till sjukhus, men grannarna visste att det fanns ytterligare ett barn under bråten och började röja.

– Efteråt kom räddningspersonal och vi kunde få ut honom, säger Viktor.

– Vi såg honom varje dag, det var som att han var vår unge.

Stora skador

Enligt räddningstjänsten träffades järnvägsstationen och fem tågvagnar. Ukrainas statliga järnvägsbolag har uppgett att tre anställda dödats och fyra skadats.

Attacken kom på självständighetsdagen då landet firade sin självständighet från Sovjetunionen 1991, en dag som sammanföll med att det gått ett halvår sedan Rysslands anfallskrig i Ukraina inleddes.

En annan invånare i samhället står och betraktar förödelsen.

– Det här är vad Ryssland har gjort mot oss, säger Anatoly, som visar det som brukade vara hans hem.

– Ingen bil, inget hus, inget skjul, säger han.

Hans gamla blå Lada står där utan fönster och bilen har fått stora skador av takdelar som har landat där.

– Vi hade länge trott att det skulle komma bomber. Men vi trodde inte att de skulle bomba civila.

Förödelsen är stor där bostadshus har träffats i Tjaplyne.
Förödelsen är stor där bostadshus har träffats i Tjaplyne.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!