Belarus skickar hem ukrainska diplomater

Rysslands allierade Belarus skickar hem de flesta ukrainska diplomater som arbetar i landet och anklagar Kiev för att "ha lagt sig i" inrikespolitiska frågor. En "fientlig handling", enligt Ukraina.

Belarus president Alexander Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin under ett möte i Moskva, 11 mars.

Belarus president Alexander Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin under ett möte i Moskva, 11 mars.

Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT

Ukraina2022-03-23 16:25

– Belarus har beslutat att minska antalet ukrainska diplomater på sitt territorium. Den här åtgärden syftar till att stoppa de odiplomatiska aktiviteter från flera anställda på Ukrainas diplomatiska institutioner, säger Anatoly Glaz, talesperson för Belarus utrikesdepartement.

Endast Ukrainas ambassadör och fyra diplomater kommer att fortsätta arbeta i Minsk, jämfört med de 20 personer som i nuläget bemannar ambassaden.

Tolv ukrainska diplomater har beordrats att lämna Belarus inom 72 timmar, enligt Oleh Nikolenko, utrikesdepartementets talesperson i Ukraina, som ser beskedet som en "oprovocerad" och "fientlig handling".

"Ukraina kommer inte lämna de här handlingarna från Belarus obesvarade", säger utrikesdepartementets talesperson Oleh Nikolenko.

Belarus, som allt mer har börjat fungera som en rysk lydstat och låtit Ryssland gå in i Ukraina via belarusiska gränsen, tog redan i början av kriget hem sin personal från Ukraina.

Belarus har varit värd för flera förhandlingar som hållits mellan ryska och ukrainska delegationer om kriget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!