Biden: Putins rådgivare kan ha satts i husarrest

Från ryskt håll dementeras uppgifterna om att Vladimir Putins rådgivare inte vågar berätta för honom att kriget inte går som planerat. USA:s president Joe Biden säger att det finns tecken på att flera rådgivare har satts i husarrest.

Rysslands president Vladimir Putin uppges enligt USA få fel uppgifter från sin stab.

Rysslands president Vladimir Putin uppges enligt USA få fel uppgifter från sin stab.

Foto: Michail Klimentjev/AP/TT

Ukraina2022-03-31 07:52

Amerikanska underrättelser gör gällande att Putin har känt sig vilseledd av den ryska militärens ledning och att det finns stora spänningar däremellan, sade en talesperson för den amerikanska regeringen i onsdags.

På torsdagskvällen, svensk tid, kommenterade presidenten Joe Biden uppgifterna om Putin.

– Det spekuleras mycket. Jag kan inte säga det här helt säkert, men han verkar isolera sig själv och det finns tecken på att han har sparkat eller satt några av sina rådgivare i husarrest, säger Biden på en presskonferens enligt CNN.

– Men det har vi inte så mycket konkreta bevis på.

Ryssland nekar

Från ryskt håll förnekas uppgifterna. Det är snarare ett bevis på att USA inte har någon riktig insyn i vad som händer i Kreml, säger Putins talesperson Dmitrij Peskov.

– De förstår inte president Putin, de förstår inte mekanismerna för hur beslut tas och de förstår inte hur vi arbetar, säger han.

Peskov varnar vidare för att den här typen av "total okunnighet" leder till "felaktiga och snabba beslut med väldigt dåliga följder".

Ryssland lovade i tisdags att dra tillbaka styrkor från områden nära Kiev och Tjernihiv. Detta har dock mötts med skepsis från den andra sidan och inte mycket tyder på att så har skett.

Ukraina, USA och Storbritannien beskrev det snarare som en nödvändig rysk omgruppering.

"Vägrar order"

"Rysslands uttalade fokus på en offensiv i Donetsk och Luhansk är sannolikt ett fördolt medgivande att man har svårt att upprätthålla fler än ett betydande avancemang", meddelade det brittiska försvarsdepartementet på onsdagen.

Putin har gjort en enorm felbedömning av situationen, säger Jeremy Fleming, chef för den brittiska signalspaningsmyndigheten GCHQ, i ett tal i Australien.

– Vi har sett ryska soldater, med brist på vapen och moral, vägra att utföra order, sabotera sin egen utrustning och till och med av misstag skjuta ned sina egna flyg, säger den brittiske spionchefen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!