Bilderna visar: Mariupol "malt till grus"

De förfärande satellitbilderna över den sönderbombade ukrainska staden Mariupol får försvarsexperter att dra paralleller till tjetjenska Groznyj och Syriens Aleppo. –Även den här gången har man helt hänsynslöst malt ned staden till grus. Det är fullständigt omänskligt, säger Joakim Paasikivi vid Försvarshögskolan till TT.

Satellitbilderna från företaget Maxar visar staden före och efter Rysslands attacker.

Satellitbilderna från företaget Maxar visar staden före och efter Rysslands attacker.

Foto: Maxar Technologies via/AP/TT

Ukraina2022-03-31 19:09

Då: en blomstrande stad med grönska mellan husen. Nu: ett sönderbombat skelett av rasmassor och bråte.

Staden Mariupol står inte att känna igen, den är en skugga av sitt forna jag.

På "före"- och "efter"-bilder tillhandahållna av det amerikanska rymdteknikbolaget Maxar Technologies framstår den totala ödeläggelsen i sin ohyggliga dager.

Barnsjukhus, BB och lägenhetsbyggnader – ingenting har skonats.

– Det visar den ryska sidans fullständiga likgiltighet inför människoliv, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi, lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.

"Skjuter med allt man har"

Även en av Röda Korsets lagerbyggnader har bombats trots att den markerats med ett stort rött kors på taket. Det visar andra satellitbilder som nyhetsbyrån AP nyligen har tagit del av.

– Tydligen är detta nu en standardmodell som ryssarna utvecklat, att man skjuter med allt man har, precis som man gjorde i Groznyj och Aleppo. Det spelar ingen roll om det handlar om soldater eller kvinnor och barn, säger Joakim Paasikivi.

Likt Molotovs brödkorgar

Vapnen som används är också utformade för att orsaka mesta möjliga skada, påpekar Paasikivi. Det gäller i synnerhet raketartilleriet, där det finns en ammunitionstyp i form av klusterstridsspetsar som släpper ifrån sig handgranatsstora sprängladdningar.

I kriget har Ryssland också använt sig av brandbomber, liknande dem som användes mot Finland 1939. Då påstods det att det inte var bomber utan mat till de svältande som fälldes över landet. Det fick finländarna att med kärv soldathumor tala om "Molotovs brödkorgar", efter den dåvarande sovjetiske utrikesministern Molotov.

– Senare myntade finnarna begreppet "molotovcocktail" för att så att säga komplettera brödkorgen, säger Joakim Paasikivi.

Krigets lagar måste följas

Ur ett folkrättsligt perspektiv talar de nytagna satellitbilderna från Mariupol sitt tydliga språk, konstaterar Carina Lamont, doktor i folkrätt vid Försvarshögskolan.

– Huruvida Ryssland har brutit mot krigets lagar måste så klart utredas noggrant. Men när man ser bilderna från Mariupol är det väldigt svårt att föreställa sig att våldet kan ha varit legalt utifrån de folkrättsliga principerna som reglerar våldsanvändning i krig, säger hon till TT.

I krigföring måste reglerna för våldsanvändning i krigets lagar alltid följas.

– Det gäller inte minst den fundamentala regeln om att göra åtskillnad mellan civila objekt och militära mål, säger Carina Lamont.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.
Fakta: Krigets förödelse i Mariupol

Mariupol var en av de första städer som angreps när Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina.

Den hårt ansatta hamnstaden är strategiskt belägen mellan den ryska gränsen i öster och den av Rysslands annekterade Krimhalvön.

Enligt ukrainska uppgifter har minst 5 000 människor dödats i Mariupol sedan Rysslands anfallskrig inleddes. Andra uppgifter gör gällande att det kan röra sig om så många som 10 000 döda.

Ukrainska uppgifter gör också gällande att 90 procent av bebyggelsen i Mariupol förstörts av ryska attacker.

Staden motsvarar ungefärligen Malmö i geografisk storlek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!