Blodiga strider nÀr Bachmut hÄller ut

HÀftiga strider fortsÀtter i hÄrt omstridda Bachmut i östra Ukraina. Rysslands Wagner-styrkor bedöms lida stora förluster nÀr de tar smÄ steg framÄt. Möjligen Àr det ett medvetet drag av Moskva.

Ukrainska soldater tÀcker en artilleripjÀs för att den ska bli svÄrare att upptÀcka för Rysslands sÄ kallade kamikazedrönare. Bilden togs vid fronten i Bachmut i fredags.

Ukrainska soldater tÀcker en artilleripjÀs för att den ska bli svÄrare att upptÀcka för Rysslands sÄ kallade kamikazedrönare. Bilden togs vid fronten i Bachmut i fredags.

Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Ukraina2023-03-13 11:08

BÄde den ukrainska militÀren och Wagner-styrkorna vittnar om intensiva drabbningar.

"Situationen kring Bachmut Àr fortsatt svÄr", meddelar den ukrainska militÀren genom general Oleksandr Syrskyj pÄ mÄndagsmorgonen.

De ryska soldaterna "avancerar i flera riktningar, i ett försök att bryta igenom vÄra styrkors defensiva stÀllningar och röra sig till stadens centrum", berÀttar Syrskyj, enligt ett utskick via Telegram.

"I hÀftiga strider orsakar vÄra försvarare fienden betydande förluster."

De ryska styrkorna har försökt omringa och belÀgra staden under de senaste mÄnaderna, men inte lyckats fÄ ett grepp.

Flod ett hinder

Wagner-styrkornas ledare Jevgenij Prigozjin gjorde förra veckan gÀllande att de hade tagit kontroll över hela den östra delen av Bachmut. Staden delas av en flod och en större del av staden, inklusive dess centrum, ligger pÄ den vÀstra sidan.

"Situationen i Bachmut Àr svÄr, vÀldigt svÄr. Fienden strider för varje meter", sÀger Prigozjin pÄ mÄndagen enligt ett uttalande som sprids i gruppens kanaler.

"Och ju nÀrmare vi kommer centrum, desto svÄrare blir striderna, med mer artilleri och fler stridsvagnar."

I de ryska legoknektarnas egna kanaler beskrivs det som en tuff strid om varje enskilt hus i staden. Enligt Ukraina har fler Ă€n 1 100 ryska soldater dödats och Ă€nnu fler skadats bara under den senaste veckan, men parternas uppgifter Ă€r svĂ„ra eller omöjliga att fĂ„ bekrĂ€ftade. BĂ€gge sidor hĂ€vdar att de orsakar motstĂ„ndaren stora förluster.

Petas Ă„t sidan?

För Jevgenij Prigozjin har det varit viktigt att understryka att det Àr Wagner-soldater som gÄr i tÀten i striden om Bachmut. Enligt honom Àr det de enda ryska styrkorna som finns dÀr. Under de senaste veckorna har han dock beklagat sig alltmer över uteblivna leveranser av ammunition, samt bristfÀlligt stöd och kommunikation med militÀrledningen i Moskva.

VÀstliga analytiker bedömer att Kreml aktivt har skickat fram Wagner-styrkor i de krÀvande striderna, dÀr tusentals soldater har dödats. Hemma i Ryssland utbildas och förbereds soldater som har mobiliserats till den ordinarie armén sedan i höstas.

"Den ryska militÀrledningen kan lÄta Wagner-gruppen lida stora förluster och samtidigt undergrÀva Prigozjins inflytande, medan erövringen av Bachmut sker pÄ Wagner-styrkornas bekostnad", skriver analytiker vid tankesmedjan Institute for the study of war i en rapport om krigets utveckling.

Den Kreml-anknutne affÀrsmannen Prigozjin har sedan lÀnge finansierat Wagner-gruppens arbete i ryska intressen vÀrlden över. Under kriget har han tagit en offentlig roll och riktat regelbunden och hÄrd kritik mot generalstaben i Moskva.

Civila dödsfall

TvĂ„ personer – en man och en kvinna, bĂ„da i 40-Ă„rsĂ„ldern – har dödats nĂ€r ryska styrkor har beskjutit en ort vid Ukrainas Svartahavskust, meddelar lĂ€net Mykolajivs guvernör Vitalij Kim via Telegram.

Orten som besköts ligger pĂ„ andra sidan vattnet frĂ„n den ockuperade Kilburn-halvön – en landremsa vid floden Dneprs delta dĂ€r de ryska invasionsstyrkorna har sin allra vĂ€stligaste position.

Under den tidiga morgonen skedde ocksÄ beskjutning mot Sumy i norra Ukraina. FrÄn byn Znob-Novhorodske, intill den ryska grÀnsen, rapporteras ett civilt dödsfall.

OmrÄden under rysk kontroll, omrÄden med rysk militÀr nÀrvaro, ukrainska motoffensiver samt annekterade omrÄden.
OmrÄden under rysk kontroll, omrÄden med rysk militÀr nÀrvaro, ukrainska motoffensiver samt annekterade omrÄden.
Fakta: Bachmut

Staden Bachmut Àr belÀgen i lÀnet Donetsk i östra Ukraina, i ett omrÄde dÀr hÀftiga strider har pÄgÄtt i mÄnader, med mÄnga tusentals stupade och sÄrade soldater.

Före kriget hade Bachmut en befolkning pĂ„ omkring 70 000, men staden har bit för bit förstörts av rysk beskjutning och Ă€r i dag en spökstad.

Bachmut och nÀrbelÀgna Soledar ligger i mitten av en sned triangel dÀr stÀderna Kramatorsk, Luhansk och Donetsk utgör hörnen. OmrÄdet Àr kÀnt för bland annat stora saltgruvor, och de underjordiska gruvgÄngarna har blivit ytterligare en faktor i krigföringen med strider frÄn luft, pÄ marken och under jord.

PĂ„ grund av kriget har hela traktens infrastruktur och ekonomi lagts i ruiner. I början av mars 2023 var omkring 4 000 civila mĂ€nniskor Ă€nnu kvar i Bachmut, enligt ukrainska myndigheter.


Fakta: Wagner-gruppen

Wagner-gruppen Àr ett privat legoknektsbolag med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen.

Dess högste ledare och frÀmste finansiÀr Àr Jevgenij Prigozjin, som har nÀra band till Vladimir Putin och tjÀnat en förmögenhet pÄ förmÄnliga upphandlingar som han tilldelats av Kreml.

Wagner-gruppen bedöms ha fÄtt utföra uppdrag som den ryska staten eller armén inte vill ta ansvar eller behöva redogöra för.

Gruppen omnÀmndes först i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014, nÀr soldater gick in dÀr utan beteckning. Senare har den dykt upp i mÄnga lÀnder dÀr Ryssland söker inflytande: Syrien, Libyen, Sudan, Venezuela, Centralafrikanska republiken med flera. Den följs av anklagelser om krigsförbrytelser.

Wagner-gruppen förde lÀnge en ljusskygg tillvaro men har i Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina tagit en mer formell roll, vid sidan av och emellanÄt i viss konkurrens med den ryska armén.

I oktober 2022 öppnades ett formellt Wagner-högkvarter i S:t Petersburg.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!