– Staden är helt ockuperad av ryssarna, säger Oleksandr Strjuk enligt nyhetsbyrån AFP.
Hårda strider har pågått i flera veckor vid Sievjerodonetsk. Det är oklart hur många av de ursprungligen omkring 100 000 invånarna som är kvar, skriver Ritzau.
Under fredagen beordrades ukrainska styrkor att lämna Sievjerodonetsk för att bättre kunna försvara tvillingstaden Lysytjank.
"Det är helt enkelt inte rimligt att hålla fast vid positioner som obarmhärtigt har beskjutits i månader", skrev Luhanskguvernören Serhij Hajdaj på Telegram då.
Fabrik evakueras
Civila som sökt skydd i en kemikaliefabrik, Azotverket, har börjat evakueras, enligt Strjuk.
– Det här människorna har tillbringat nästan tre månader av sina liv i källare och i skyddsrum. Det är tufft emotionellt och fysiskt, sade han och tillade att de kommer att behöva medicinsk och psykologisk hjälp.
Samtidigt uppger det rysktillsatta ockupationsstyret att man fört bort omkring 800 civila från kemifabrikens område.
Med Sievjerodonetsk i ryska händer har ockupationsmakten nu kontroll över nästan hela Luhanskregionen i östra Ukraina. Tvillingstaden Lysytjank är så gott som den enda staden i området där ukrainarna fortfarande håller stånd.
Ryska styrkor försöker blockera Lysytjank, uppger guvernör Serhij Haidai på Facebook. Det innebär att de ukrainska styrkorna i staden riskerar att bli omringade.
Luhansk är det län som tillsammans med Donetsk utgör Donbassregionen dit Ryssland koncentrerat sina angrepp.
Besköts från Belarus
För första gången under lördagen har ryskt stridsflyg beskjutit Ukraina från belarusiskt luftrum, uppger Ukrainas militära underrättelsetjänst.
Tjernihivs län i norra Ukraina utsattes tidigt på lördagsmorgonen för "massiv beskjutning" från grannlandet Belarus enligt Ukrainas armé.
"Tjugo raketer avfyrades från Belarus territorium och från luften mot byn Desna", skriver armén i ett uttalande och tillägger att det för närvarande inte finns några uppgifter om civila offer.
"Dagens beskjutning är direkt relaterad till Kremls försök att engagera Belarus som en part i kriget mot Ukraina", uppger ukrainska underrättelsetjänsten enligt den statliga nyhetsbyrån Ukrinform.
Fritt tillträde
Belarus är nära lierat med Ryssland och rysk militär har under invasionen av Ukraina haft fritt tillträde till belarusiskt territorium, däremot deltar Belarus inte i kriget på Rysslands sida.
På lördagen tog Rysslands president Vladimir Putin emot sin belarusiske kollega Aleksandr Lukasjenko i Sankt Petersburg. Under ett framträdande i rysk tv skramlade Putin återigen med kärnvapenhot.
– Under de kommande månaderna kommer vi att överföra Iskander-M taktiska robotsystem till Belarus, som kan använda ballistiska robotar eller kryssningsrobotar, i sina konventionella och nukleära versioner, sade Putin enligt nyhetsbyrån AFP.
Lukasjenko sade redan förra månaden att Belarus hade köpt Iskander-robotar och luftvärnssystem av typen S-400 från Ryssland.
Erbjöd uppdatering
Den ryske president erbjöd sig även att uppgradera belarusiska attackplan av modellen Su-25 med förmåga att kunna bära kärnvapen.
– Denna modernisering bör genomföras i flygplansfabriker i Ryssland och utbildningen av personal bör starta i enlighet med detta, sade Putin i tv-framträdandet.
Putin har talat vagt om kärnvapen vid flera tillfällen sedan invasionen inleddes, vilket tolkats som ett hot mot väst om att inte blanda sig i kriget.
Under lördagsmorgonen riktades enligt ukrainska uppgifter beskjutning även mot Lvivs och Zjytomyrs län. Robotbeskjutningen kom enligt militärkällor från Svarta havet.