De strider på båda sidor i Ukrainakriget

Invånare från bergslandet Nepal slåss på båda sidorna i kriget i Ukraina, rapporterar The New York Times.

Nepalesiska soldater på språngmarsch i Katmandu. Arkivbild.

Nepalesiska soldater på språngmarsch i Katmandu. Arkivbild.

Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/TT

Ukraina2023-10-22 04:45

Hundratals män från Nepal har sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina inleddes förra året anslutit sig till framför allt den ryska sidan, rapporterar den amerikanska tidningen.

Det fattiga bergslandet Nepal har problem med inflation och arbetslöshet, och hundratusentals har lämnat landet i jakt på arbete utomlands. Omkring tusen uppges bo i Ryssland, och en del av dem tog chansen när landets president Vladimir Putin meddelade att man i utbyte mot att ta värvning snabbare kunde få medborgarskap.

Efter en kort tids träning skickas rekryterna till Ukraina, enligt tidningens uppgiftslämnare.

"Okej med engelska"

En man som tidigare varit soldat i Nepal och som arbetade som säkerhetsvakt i Dubai lockades att flytta till Ryssland för att ta värvning.

"Tidigare letade de efter de som pratade bra ryska. Nu är de okej även med engelska", skrev soldaten via Telegram till The Diplomat.

Även om de flesta strider för den ryska sidan, så har en grupp nepaleser också anslutit sig till den Ukrainska utlandslegionen.

– Om situationen fortsätter kommer nepaleser att döda varandra i Ryssland-Ukraina-kriget, säger den nepalesiska parlamentsledamoten Rajendra Bajgain till The New York Times.

Gurkhasoldater

Att unga invånare från Nepal strider i utlandet går emot landets neutrala hållning i konflikten. Men nepaleser har en lång historia av att tjänstgöra i de brittiska och indiska väpnade styrkorna, som så kallade gurkhasoldater. I den brittiska armén finns i dag 4 000 gurkhasoldater, som tas ut efter rigorösa tester där tusentals söker några få hundra jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!