Det här vet vi just nu om kriget i Ukraina

Under natten till torsdag den 24 februari inledde Ryssland en invasionen av Ukraina. Det här är en kort sammanfattning av vad som hänt det senaste dygnet.

Kostiantynivka i Donetskregionen. Människor köar vid buss- och tågstationer för att köpa biljetter och lämna huvudstaden samtidigt som bilköerna ringlar långa från Kiev västerut.

Kostiantynivka i Donetskregionen. Människor köar vid buss- och tågstationer för att köpa biljetter och lämna huvudstaden samtidigt som bilköerna ringlar långa från Kiev västerut.

Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Ukraina2022-02-24 10:21

04, svensk tid: Efter en längre tid av strider och oroligheter i Ukraina framträder Rysslands president Vladimir Putin i ett tv-sänt tal och meddelar:

– Jag har fattat beslutet om en militär insats.

Putin uppmanade vidare Ukraina att lägga ned sina vapen och varnade andra länder från att blanda sig i. Annars väntar "konsekvenser som man aldrig tidigare skådat".

Ryska marktrupper har gått in i Ukraina från både Ryssland och Belarus och från den sedan tidigare olagligen annekterade Krimhalvön. Angreppen har skett i regionerna Luhansk, Sumy, Charkiv och Zytomy.

Under förmiddagen började vidden av den militära invasionen att stå klart för omvärlden som kraftigt fördömer Putins agerande.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen:

– Återigen dör oskyldiga kvinnor och män. Vi fördömer den här barbariska attacken och de cyniska argumenten bakom den. Vi kommer att hålla president Putin ansvarig för det här.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kallar den ryska invasionen för en "katastrof på vår kontinent" och säger att Putin är en "diktator".

Statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterar invasionen:

– I dag inleddes ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia.

Avbryter relationer

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba meddelade att Ukraina avbrutit alla diplomatiska relationer med Ryssland och han uppmanade alla partners att göra samma sak för att markera mot "den mest uppenbara aggressiva handlingen i Europa sedan andra världskriget".

"Det är ingen rysk invasion på enbart Ukrainas östra delar, utan en fullskalig attack från flera håll. Ukrainska städer är under attack. Det här är anfallskrig", skriver han på Twitter.

Invånarna i Ukraina står inför en osäker tid. Människor har gett sig ut på gatorna och köer har bildats utanför uttagsautomater där folk vill ta ut sina pengar. På bilder som sprids på sociala medier ses hur butikshyllor börjar tömmas på vatten och andra varor.

Framme i Kiev

Under eftermiddagen kom uppgifter om att ryska styrkor närmade sig Ukrainas huvudstad Kiev och strider rasar även i trakterna kring Tjernobyl.

I Kiev har invånare sökt sig ned i tunnelbanan, som öppnats upp för att fungera som skyddsrum. Människor köar vid busstationer för att köpa biljetter och lämna huvudstaden samtidigt som bilköerna ringlar långa från Kiev västerut.

Vid 17-tiden, svensk tid, uppgav Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att flygplatsen var i rysk kontroll. Ett utegångsförbud är utlyst som ska gälla från klockan 22 torsdag kväll.

Oklara dödstal

Hur många som dödats och skadats under den inledande dagens strider är fortfarande oklart. Flera personer omkom när ett ukrainskt militärflygplan med 14 personer ombord kraschade cirka två mil söder om huvudstaden, rapporterar inrikesdepartementet.

Enligt den statliga ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform har fyra personer dött och tio skadats efter att granateld träffat ett sjukhus i Donetsk-regionen i östra Ukraina. Ukrainas militär uppger att den skjutit ned ett flertal stridsflygplan i landets östra delar.

EU förbereder sig nu för att Rysslands aggression mot Ukraina kan leda till en flyktingström.

– Men den stora utmaningen är inte vad som händer i EU om många ukrainare flyr hit, den stora oron är vad som händer i Ukraina, säger EU-kommissionär Ylva Johansson.

Rapporterade explosioner under torsdagen.
Rapporterade explosioner under torsdagen.
Fakta: Ukraina, Ryssland och annekteringen av Krimhalvön

Ukrainas relation till Ryssland är komplicerad och landet har slitits mellan att närma sig väst eller Ryssland sedan det blev självständigt från Sovjetunionen 1991.

Konflikten ställdes på sin spets 2014 då omfattande demonstrationer, med centrum på Självständighetstorget (Majdan) i Kiev, bröt ut mot den sittande Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj och hans regering. Under några dygn dödades över 100 personer i protesterna.

Janukovytj flydde landet och Ukraina närmade sig EU under nyvalde presidenten Petro Porosjenko. Maktskiftet stärkte slitningarna mellan ukrainsk- och rysktalande i landet.

Missnöjet på ryssdominerade Krim i syd utnyttjades av Rysslands regering som 2014 olagligen annekterade halvön och på ett liknande sätt gick in i Donbassområdet i öst där landet i praktiken fortfarande kontrollerar delar av regionerna Donetsk och Luhansk.

I kriget som fortfarande pågår har runt 15 000 människor dött.

Källa: UI/Landguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!