Diskriminerades på flykten från Ukraina

Tåg efter tåg passerade västerut, bort från krigets Ukraina. Men 22-åriga Joy Onyinyechi, student från Nigeria, fick inte gå på. –De skrek att vi skulle åka tillbaka dit vi kom ifrån, säger hon.

Amaka Chibugo vid gränsen mellan Ukraina och Polen.

Amaka Chibugo vid gränsen mellan Ukraina och Polen.

Foto: Ola Torkelsson/TT

Ukraina2022-03-04 05:00

Det syns på långt håll att Amaka Chibugo fryser. Hon står tillsammans med flera andra och försöker ladda sin mobiltelefon precis vid gränsen till Ukraina i polska Medyka.

Vägen hit var lång och smärtsam, så som den varit för alla hundratusentals flyktingar som tvingats lämna Ukraina. Men för Amaka Chibugo, som studerade i Charkiv, var den extra plågsam. Hon är en av de många nigerianer som berättar hur de inte tillåtits ta del av samma färdmedel som erbjudits ukrainare ut ur landet. Personer från Asien och Mellanöstern har delat liknande vittnesmål.

– Bussar åkte gratis, men vi svarta fick inte åka med. De sade att den var till för "deras folk", och knuffade ut oss om vi försökte gå på, säger hon till TT:s utsända.

"Mådde så dåligt"

Och när Amaka Chibugo väl kommit över gränsen till Polen hörde hon hur en vakt sade åt volontärer att inte hjälpa henne.

– Han sade: "Hjälp vårt folk i stället". Jag mådde så dåligt.

Nigerias president Muhammadu Buhari har fördömt agerandet, efter att filmer som visar diskriminering mot svarta personer spridits på sociala medier. Ett särskilt uppmärksammat klipp visar hur en nigeriansk kvinna med ett spädbarn tvingas ge sin sittplats till en annan person.

Även Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har reagerat.

"Afrikaner som söker tillflykt är våra vänner och behöver få samma möjligheter som andra att återvända säkert till sina hemländer", skriver han på Twitter.

"Fruktansvärd" resa

På ett tåg till Warszawa sitter Joy Onyinechi. Hennes ögon tåras när hon berättar om sin upplevelse.

– Ärligt talat så var resan hit fruktansvärd, säger hon.

Hon kom till Kiev från Nigeria för att studera till ingenjör.

– Indier, afghaner, och vi afrikaner. Alla som inte var vita placerades tillsammans vid sidan av köerna. När vi försökte gå på en buss eller ett tåg med alla andra flyktingar skrek de åt oss, säger hon.

Joy Onyinechi har lärt sig lite ukrainska. Men hon låtsades inte förstå när rasistiska tillmälen ropades åt henne när hon försökte komma på tågen från Kiev till Lviv. Det var lättast så, säger hon.

– Jag förstår att alla försökte att skydda sig själva. Men det kändes hemskt att vi delades upp på det sättet. Jag kan inte tro något annat än att det berodde på vår hudfärg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!