Estland: Ryska försvaret stukat för år framöver

Det kommer att ta Ryssland två till fyra år att återställa sin militära förmåga till den nivå man låg på före kriget, enligt Estlands försvarsminister Hanno Pevkur, som är på besök i USA.

Estlands försvarsminister Hanno Pevkur träffar sin amerikanske motsvarighet Lloyd Austin vid sitt besök i Washington.

Estlands försvarsminister Hanno Pevkur träffar sin amerikanske motsvarighet Lloyd Austin vid sitt besök i Washington.

Foto: Alex Brandon/AP/TT

Ukraina2022-10-19 02:40

Han förutspår också att kriget kommer att pågå länge och uppmanar väst att stå bakom Ukraina tills dess att man vinner kriget för "den fria världen".

– Det råder mer eller mindre konsensus kring att det kommer ta Ryssland mellan två och fyra år att återställa delar av sin kapacitet eller till och med hela kapaciteten man hade före kriget, säger Pevkur vid en pressträff i Washington.

Han pekar särskilt på att sanktionerna från väst försvårat den ryska produktionen av stridsflyg och underhållet av helikoptrar eftersom Moskva nu inte kan få tag på viktiga komponenter i samma utsträckning.

– När vi hittar nya vägar för att påverka Ryssland med sanktionerna måste vi ta chansen, säger han.

Pevkur, som träffade USA-kollegan Lloyd Austin under sitt besök i Washington, varnar samtidigt för att den ryska militären är fortsatt kapabel att genomföra attacker, även mot Natoländer som Estland.

Han tonar dock ned risken för att Putin skulle använda kärnvapen till följd eftersom man redan "satt skräck i Ukraina" genom sina konventionella attacker.

– Jag ser inte att det skulle tillföra något ytterligare värde för Rysslands del, säger Pevkur, och framhåller att bruket av kärnvapen skulle kunna resultera i att man förlorar det tysta stödet från länder som Kina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!