Ett år av krig: Priset kan räknas i biljoner

Över 300 000 döda. Minst 5 miljoner människor på flykt. Vapenhjälp från väst värd 400 miljarder kronor. Och en återuppbyggnad som tros kosta minst 4 000 miljarder. President Putin tänkte att det skulle gå snabbt och lätt. Men ett år senare fortsätter Ukrainakrigets pris att stiga.

En dag på jobbet i krigets Ukraina. En brandman lämnar en byggnad som Ryssland bombat i Vinnytsia i Ukrainas centrala delar, den 14 juli 2022.

En dag på jobbet i krigets Ukraina. En brandman lämnar en byggnad som Ryssland bombat i Vinnytsia i Ukrainas centrala delar, den 14 juli 2022.

Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukraina2023-02-24 05:30

Torsdagsmorgonen hade ännu inte grytt den 24 februari förra året, men Vladimir Putin betonade varje stavelse när han sade de ödesdigra orden:

– Jag har beslutat att inleda en militär specialoperation.

Den ryske presidenten hävdade i sitt 28 minuter långa tv-tal till ryska folket att det östukrainska området Donbass måste räddas. Han målade upp ett förödande hot, en farlig allians av en aggressiv västvärld och ukrainska "extremister".

Invasionen kom i full skala på tre sidor: från Belarus i norr, från Ryssland i öster och Svarta havet samt det ockuperade Krim i söder.

Men i stället för att chocka Ukraina fick de ryska styrkorna en chock – av motståndet. Både det inom Ukraina och i ett Europa som öppnade sina dörrar för miljoner flyktingar, men även i USA vars gigantiska försvarssektor har kommit att spela en helt avgörande roll militärt.

"Inte skjuts"

Men i början var även USA pessimistiskt. Ni kanske vill ha hjälp att fly, frågade Washington-regeringen Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, enligt CNN och andra medier.

– Jag behöver ammunition, inte skjuts, blev svaret från presidenten.

Före kriget stödde bara var fjärde ukrainare den tidigare komikern och skådespelaren. Men genom att stanna i Kiev svetsade han folket samman med dagliga videotal, ibland inspelade ute på gatan trots det osäkra läget.

Det har framkommit uppgifter om att den ryska planen var att "hugga huvudet av" Ukraina – dels genom att mörda Zelenskyj, dels genom att blixterövra huvudstaden Kiev och inrätta en Moskvatrogen regim.

Och ryska soldater har vittnat om hur de trodde att de skulle välkomnas med öppna armar och att invasionen skulle vara överstökad på några dagar eller veckor.

Men andra tecken kom snabbt. Ryssland vann inte luftherravälde, utan var tvunget att försöka gå framåt på marken. Det kostade tid och resurser. Efter en månad, den 24 mars, hade Ryssland kontroll över drygt en fjärdedel, 28 procent, av Ukraina. Längre än så kom de aldrig.

Befriade förorter

Norr om Kiev körde de ryska styrkorna fast i förstäderna. Orter som Butja och Irpin skulle gå till krigshistorien efter att först ha erövrats under stor blodspillan men sedan befriats. Redan i början av april var ryssarna helt bortjagade från norra Ukraina.

Men i öster och söder såg det annorlunda ut. Där hade invasionen relativt stabila språngbrädor i de ukrainska områdena Donetsk, Luhansk och Krim, som Ryssland lagt beslag på redan 2014.

Så sent som i maj vann ryssarna fortfarande mark på en del håll. Hamnstaden Mariupol, ungefär som Malmö i storlek, intogs men blev samtidigt en symbol för hur hårt det ukrainska motståndet är. För att "vinna" var ryssarna tvungna att bomba staden skoningslöst i tre månader, det de erövrade var bara ruiner.

Då gjorde Kiev-regeringen bedömningen att minst 20 000 civila hade dödats. Sedan dess kan den siffran ha fördubblats, alltså till 40 000, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Ny fas

Men de militära förlusterna är mycket större. Uppskattningarna i väst är osäkra, siffror som 150 000 döda soldater på vardera sidan nämns. Som jämförelse kostade kriget i Afghanistan 1979 till 1989 15 000 sovjetiska soldaters liv.

Västvärlden skickade redan från början hjälp till Ukraina, hjälpen växte snabbt både i omfång, pris och militärteknisk nivå. USA skickade ungefär lika mycket som alla andra tillsammans.

Det bäddade för en ny fas under hösten. Ukraina kunde gå på offensiven både i nordost och i söder. Putin tvingades beordra en "delvis mobilisering" för att få fram fler soldater.

När Ryssland i slutet av september "annekterar" fyra ukrainska regioner – Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja och Cherson – ses det mest som en propagandaövning. Militärt är landets styrkor snarare på reträtt i just dessa områden.

Vändningen når sin symboliska kulmen när staden Cherson, den enda större stad som Ryssland har tagit kontrollen över under året, i november återtas av Ukraina.

Blir "kanonmat"

Men Ryssland finner på nya råd. Putin börjar köpa tusentals "kamikazedrönare" från Iran. De är inte så effektiva mot militära mål, men sprider skräck och oreda när de riktas mot bostadsområden och elnätet.

Även jakten på manskap tar okonventionella uttryck. Bredvid den vanliga ryska militären syns allt oftare "parallellarméer" som styrkorna under Tjetjeniens brutale ledare Ramzan Kadyrov och framför allt oligarken Jevgenij Prigozjins privata Wagner-milis.

Västliga bedömare beskriver hur Wagner-gruppen värvar tiotusentals ryska fängelsedömda som sätts in som "kanonmat". Framåt vintern börjar striderna låsa sig längs skyttegravsfronter jämförbara med de under första världskriget.

Då har Ukrainas regering, i samarbete med EU-kommissionen och Världsbanken, beräknat att kostnaden för att återuppbygga landet när kriget en dag tar slut blir uppemot 4 000 miljarder kronor.

Inga stridsplan

Trots västvärldens militära hjälp till Ukraina, enligt beräkningar värd drygt 400 miljarder kronor fram till och med november, hänger Zelenskyjs två viktigaste biståndsönskemål fortfarande i luften – stridsvagnar och stridsflyg.

Det förstnämnda har USA, Tyskland med flera nu efter stor vånda gått med på att donera. Men att sätta in stridsflyg ser bland annat USA fortfarande som en för riskabel höjning av insatserna.

På den diplomatiska fronten råder permafrost. Efter "annekteringen" av östra Ukraina skulle Ryssland se en reträtt där som att fly från sitt eget territorium. Samtidigt är Zelenskyj tydlig: varenda rysk soldat måste lämna varenda kvadratmeter i Ukraina.

Så få säger emot Natochefen Jens Stoltenbergs pessimistiska prognos.

– Vi måste vara redo för det långa loppet. Detta kan komma att pågå i många, många, många, många år, sade han i en intervju med AFP i förra veckan.

Kronologi: Kriget i datum

2013–2014: Folkliga protester, positiva till EU och kritiska mot Ryssland, slutar med att Ukrainas ryssvänlige president Viktor Janukovytj avsätts.

2014: Ryssland annekterar den ukrainska halvön Krim i strid med internationell rätt och går in med styrkor i Donbass i östra Ukraina, där ryskstödda separatistiska krafter med nära ekonomiska och militära band till Moskva redan har fäste. Situationen fastnar i ett lågintensivt krig mellan ryskstödda styrkor och Ukrainas armé.

2021: Energipriserna i Europa börjar rusa. Ryssland anklagas för att ligga bakom, genom att försvåra leveranser av olja och gas genom bland annat Ukraina.

Januari 2022: Ryssland samlar stora styrkor nära Ukraina. USA och andra västmakter varnar för att ett större krig är på gång.

Februari 2022: Torsdagen den 24 februari anfaller Ryssland i full skala sitt grannland, via Belarus i norr, genom det redan ockuperade Donbass i öster samt från Krim och Svarta havet i söder.

Mars 2022: Ryssland har kontroll över viktiga mål som staden Cherson och Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja. På det stora hela går dock invasionen uselt – som mest kontrollerar Ryssland ungefär en fjärdedel av Ukraina.

April 2022: Rysk reträtt på flera håll, däribland runt huvudstaden. Vittnesmål strömmar in om grymheter och krigsbrott under de veckor som ryssarna hållit Butja, Irpin och flera andra förstäder till Kiev.

Maj–juni 2022: Ukraina håller emot, men ber desperat västmakterna om att skicka mer vapen. Ammunitionen sägs vara på väg att ta slut.

Juli 2022: Ryssland uppges försöka köpa bombdrönare från Iran. Ukraina tar i bruk donerade vapen från väst. Ryska attacker mot civila mål tar många liv.

Augusti 2022: Spannmålsexporten från Ukraina kan återupptas, sedan Turkiet medlat fram en uppgörelse om fri lejd för fartygen. Antalet stora militära hjälpprogram från USA till Ukraina kommer upp i 20.

September 2022: Riggade folkomröstningar om att ansluta sig till Ryssland genomförs i de ukrainska länen Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja. Putin hävdar sedan att de fyra länen har annekterats. Han kungör också "partiell mobilisering" i Ryssland.

Oktober 2022: En explosion på Kertjbron mellan Ryssland och Krim kapar förbindelsen nästan helt för en tid. Iranska drönare hittas i större antal efter blodiga ryska anfall mot civila mål.

November 2022: En stor ukrainsk höstoffensiv i söder ger utdelning, bland annat i form av att Ryssland lämnar Cherson, en av de största och viktigaste städerna som intagits i kriget. Ryssland genomför massiva anfall mot civil infrastruktur och slår tidvis ut nästan hela de ukrainska el-, värme- och vattennäten.

December 2022: Ryssland fortsätter att attackera civil infrastruktur, inte minst elnätet. Luftanfall, i kanske större skala än något som skådats sedan invasionen inleddes, orsakar näst intill oöverblickbara skador på kritisk infrastruktur.

Januari 2023: I skenet av uppgifter om en förestående rysk våroffensiv vädjar Kiev ännu ihärdigare än innan om avancerade vapen från väst. Ropen hörsammas när Tyskland godkänner att allierade får skicka stridsvagnar av typen Leopard 2 till Ukraina.

Februari 2023: Fronterna rör inte mycket på sig, men striderna är intensiva. Enligt ukrainska och brittiska bedömningar kan antalet stupade bara på den ryska sidan uppgå till över 800 varje dag – nästan 5 gånger så många som i somras. USA:s president Joe Biden överraskar med ett besök i Kiev.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!