Vrede och upprördhet har präglat tongångarna i EU inför torsdagskvällens extrainsatta toppmöte. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallar den ryska attacken mot Ukraina för "barbarisk" och håller Rysslands president Vladimir Putin som ytterst ansvarig.
– Det här är en svår dag för freden i Europa. Och därför är det viktigt att vi i EU står tillsammans, beslutsamt och enat och snabbt tar beslut för att reagera mot Rysslands flagranta brott mot internationell rätt, säger Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på väg in till mötet.
– Det här är kanske den värsta säkerhetspolitiska situationen som Europa haft sedan andra världskriget, konstaterar i sin tur statsminister Magdalena Andersson (S) på plats i Bryssel.
Det viktigaste nu: att reagera skarpt gentemot Ryssland.
– Den invasion som Ryssland nu inlett av Ukraina är ett brott mot folkrätten, helt oprovocerat, helt omotiverat och helt oacceptabelt. Och skulden för detta ligger enbart på den ryska politiska ledningen, säger statsministern.
Sanktioner väntar
Inne på mötet fick EU-ledarna en särskild hälsning via videolänk från Ukrainas hårt ansatta president Volodymyr Zelenskyj, klädd i en militärgrön t-tröja.
"Vi berömmer det ukrainska folkets beslutsamhet och mod. EU är enat i sin solidaritet med Ukraina", skriver EU:s rådsordförande Charles Michel på Twitter.
Enigheten visades lite extra genom att EU-ledarna nästan omedelbart godkände ett gemensamt uttalande, bland annat om de åtgärder som nu ska vidtas.
"De här sanktionerna omfattar finans-, energi- och transportsektorerna, liksom exportkontroll och exportfinansiering, visapolitik och ytterligare listningar av ryska individer", skriver man i ett gemensamt uttalande från toppmötet.
Exakt vem och vad som sanktioneras sägs dock inte i uttalandet. Detaljerna, som arbetats fram av EU-ländernas ambassadörer, kommer formellt att gås igenom och godkännas av ländernas utrikesministrar på ett extrainsatt möte under fredagen.
Samtidigt aviseras också ytterligare åtgärder mot Moskvas medlöpare i Minsk, då EU-ledarna manar till "skyndsamt förberedande och antagande av ytterligare individuella och ekonomiska sanktionspaket som också täcker Belarus".
Putin själv?
Från flera håll har framförts krav på att även rikta sanktioner mot Vladimir Putin personligen. Fast det ser Magdalena Andersson både för- och nackdelar med.
– Det är en tydlig markering, men nackdelen är att det då blir svårare att upprätthålla en diplomatisk dialog och hitta en lösning på den här krisen, säger statsministern i Bryssel.
Både Andersson och finländska kollegan Sanna Marin ser det samtidigt som oerhört svårt att i nuläget tänka sig några vettiga diskussioner med Moskva.
– Putin är just nu inte den typ av ledare som man kan förhandla med. Naturligtvis vill vi ha dialog och fredliga vägar ut ur situationen, men det vi ser på hans agerande säger något helt annat, säger Marin i Bryssel.
I EU-ledarnas uttalande upprepas stöd för Ukrainas "europeiska strävan" – en formulering som används för att uppmuntra landet att närma sig EU, men utan att rakt ut lova ett framtida medlemskap.
"Kan inte bli värre"
Från flera håll i Bryssel är orden ytterst beska mot Ryssland.
– Det kan inte bli värre än det här. Sanktionerna måste bita, säger Belgiens premiärminister Alexander De Croo på väg in.
– Alla borde var lika rädda, inte bara de länder som har gräns mot Ryssland, säger Estlands statsminister Kaja Kallas.
– Ukraina behöver två sorters stöd: ekonomiskt, för det här kostar enormt mycket pengar, men också militärt. De slår tillbaka, vi måste ge dem verktygen att göra det. Det är vår moraliska plikt, säger Lettlands premiärminister Krisjanis Karins.
Under eftermiddagen höll även ledarna inom stormaktsklubben G7 ett virtuellt möte, och enades i ett gemensamt fördömande av Rysslands "oprovocerade och totalt oberättigade attack" som sätter hela den globala stabiliteten i fara.
"President Putin har placerat sig själv på fel sida av historien", skriver ledarna.