– Krigsförbrytelser är det. Sedan är frågan om det även är folkmord. Det finns uppgifter, som inte är fastställda, om att man gick från hus till hus och drog ut och avrättade männen. Enligt andra uppgifter dödades alla män mellan 16 och 60 år. Samma sak hände i Srebrenica, säger Klamberg, folkrättsprofessor vid Stockholms universitet.
I Srebrenica mördades i juli 1995 omkring 8 000 bosniakiska pojkar och män av bosnienserbiska styrkor. Massakern, som klassas som folkmord, anses vara den grövsta krigsförbrytelser i Europa sedan andra världskriget.
– Det finns vissa likheter, men vi får se hur många människor som mördats och hur systematiskt det har varit. Det behövs mer information om vad som skett i Butja för att kunna uttala sig om huruvida det rör sig om folkmord, säger Klamberg.
Väldokumenterat
Information, tror han, är något det finns gott om. Dels i form av vittnesmål från boende i staden, dels stora mängder bild- och filmbevis i sociala medier.
Han pekar även på en artikel publicerad av den ryska nyhetsbyrån Interfax dagarna innan Butja återtogs. I texten namnges en rysk befälhavare ansvarig för att “rensa ut” bostadsområden i Kiev-regionen.
– För mig blir det en uppenbar startpunkt att titta närmare på den här personen och hans förband.
Under kriget i det forna Jugoslavien avlyssnade Nato förövarnas radiokommunikation för att fastställa vilka militära förband som befann sig var.
Avlyssningarna kom även att användas som bevisning mot krigsförbrytare.
– Jag är närmast övertygad om att man gör samma sak nu, säger Klamberg.
Långvarigt efterspel
TT: Hade du räknat med den här typen av krigsförbrytelser?
– Man hade väl förstått att det begås svåra överträdelser, men jag trodde på något sätt ändå inte att Rysslands reguljära armé höll på med sådant här.
Klamberg räknar med att det rättsliga efterspelet kommer att bli långvarigt, med inblandning av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag i Nederländerna.
– Internationella brottmålsdomstolen kommer förmodligen att utfärda arresteringsorders för personer de tror har varit inblandade. Man kommer ha rättegångar mot personer på lägre nivå inledningsvis, och arbeta sig uppåt efter hand. Beroende på vem man får tag på kan de säkert pågå i tio, femton år – åtminstone.
TT: Kommer man att ge sig efter Rysslands president Vladimir Putin?
– Jag tror att man kommer försöka, men svårigheten är förstås att få tag på honom.