Ett ryskt tankfartyg skadades sent på fredagskvällen av en "ukrainsk drönarattack", uppger ryska myndigheter.
Enligt ukrainska källor ska attacken ha utförts av en så kallad havsdrönare. Tidigare samma dag gick Ukraina till attack mot en rysk hamn och skadade ett stridsfartyg med samma slags drönare, även om Ryssland säger sig ha avvärjt attacken.
Ukraina har använt sig av den här typen av havsdrönare flera gånger under den senaste tiden – något som Hans Liwång, docent i försvarssystem på Försvarshögskolan och forskare i marina system på KTH, tror kan ha betydelse för krigets utveckling.
En ny front
– Jag tror att ryska flottan har känt sig relativt ohotad när man haft sina fartyg i sina hamnar. De här (havsdrönarna) är relativt svårstoppade när de väl kommer in i en hamn, säger Liwång och fortsätter:
– Det här blir ett problem till för Ryssland och man måste kanske förstärka det aktiva skyddet med fartyg och båtar runt sina hamnar mycket mer än vad man tänkt sig.
Ryssland såg helt enkelt inte framför sig att bli attackerad från havet, eftersom kriget främst utspelar sig på marken, konstaterar Liwång.
– På så sätt har det öppnat upp en ny front mot den ryska flottan.
"Fjärrstyrd kamikazebåt"
Men vad är det här egentligen för slags farkost? Liwång säger att man bäst förklarar det som en "fjärrstyrd kamikazebåt".
Det rör sig om mindre, omkring tre till åtta meter långa, fjärrstyrda båtar som verkar finnas i några olika varianter, enligt Liwång.
– En del är nog byggda redan från början med det här syftet. Men det verkar också som att Ukraina eftermonterat den här typen av fjärrstyrning på båtar som från början är byggda för andra syften, till exempel vattenskotrar.
Liwång säger att det finns uppgifter om båtar som går både över och under vattenytan, men de flesta lär vara ytgående eftersom de som färdas under ytan är mycket mer komplexa.
– Ombord verkar det finnas sprängladdningar som kan utlösas nära det fartyg man har tänkt sig, antingen via en kollision eller att man helt enkelt fjärrstyr och spränger.
Således spränger drönaren sig själv.
Relativt billiga vapen
Enligt Liwång ska det finnas några tillverkare runtom i världen, men han tror att de flesta tillverkas i Ukraina med civila och militära komponenter, vilka också kan komma från utlandet.
De fjärrstyrda båtarna är billiga jämfört med traditionella militära vapen som sjömålsrobotar. I svenska mått kan man tala om omkring några hundratusen kronor i rena byggkostnader, enligt Liwångs uppskattning.
– Det här är ett komplement som man inte behöver skjuta från ett fartyg, utan kan skicka iväg dem från vilken strandkant som helst. Det betyder att det blir billigt på så sätt också.
Större betydelse för Ukraina
Nackdelen med havsdrönarna är enligt Liwång att de är relativt lätta byten att skjuta sönder till sjöss.
– De har en lång transportsträcka som de klarar så länge som de inte har något hot mot sig.
Liwång säger också att de går relativt tyst, men också långsamt – i jämförelse med exempelvis sjömålsrobotar.
Utvecklingen av den här typen av drönare har pågått länge, och därför bedömer Liwång det som rimligt att också Ryssland har liknande drönare. Däremot har havsdrönarna större betydelse för Ukraina, eftersom deras hamnar i stort redan har blivit sönderbombade. Därav har drönarna ingen ytterligare effekt för Ryssland – men är ett nytt hot eftersom de ryska hamnarna hittills inte attackerats, enligt Liwång.